Volby ve Starém Plzenci se musí opakovat

Starý Plzenec – Volby ve Starém Plzenci se musí opakovat, rozhodl tak ministr vnitra Radek John (VV). Už minulý týden prohlásil volby za neplatné krajský soud, v obci totiž kandidovali písničkář Jaroslav Lenk a ještě jedna žena, i když v obci neměli ke dni voleb trvalé bydliště. „V okamžiku, kdy soud prohlásí hlasování za neplatné, to pro nás nemůže znamenat nic jiného, než že se bude opakovat,“ konstatoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Hlasování se má uskutečnit 8. ledna a budou platit stejné kandidátky, které byly zaregistrovány u řádných voleb.

Soud ale minulý týden v usnesení uvedl, že opakování voleb nutné není a že by postačilo přepočítání hlasovacích lístků tak, jako by oba kandidáti na listině nebyli. Tím by se totiž změnil těsný výsledek voleb a uskupení Volba pro Starý Plzenec a Sedlec, za které kandidoval Lenk, by jeden mandát ztratilo. Naopak by posílila ČSSD, která si na kandidaturu Lenka stěžovala.

Jaroslav „Samson“ Lenk při volbách ve Starém Plzenci přeskočil z jedenáctého nevolitelného místa kandidátky na druhé a získal Volbě pro Starý Plzenec další mandát do zastupitelstva. Potíž je ale v tom, že známý písničkář sice v obci po celý rok bydlí ve svém domě a od města obdržel i čestné občanství, trvalý pobyt má ale formálně hlášený v Praze. Podle zákona tak kandidovat nemohl.

Radnice ve Starém Plzenci je tak momentálně bez zastupitelstva - řídí ji dosavadní rada, která má ale menší pravomoci. Navíc už do konce roku nemůže přijmout ani rozpočet, Starý Plzenec tak bude hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Podle starosty Zdeňka Matase to ale není problém, protože stejná situace už nastala i v minulosti. Radnice totiž i dříve schvalovala rozpočet až v únoru nebo březnu, kdy měla jasněji o daňových příjmech.

Oficiální rozhodnutí o opakování hlasování ještě radnice nemá. Starosta doufá, že z ministerstva přijde i vysvětlení dalšího postupu. „Doufám, že z ministerstva nám řeknou, jestli ti dva kandidáti, pokud by se přihlásili k trvalému pobytu, mohou na listině zůstat,“ dodal.