V severočeské ČSSD zuří vnitrostranický boj

Děčín - V severočeské sociální demokracii se bojuje o místa ve vedení. A to tak ostře, že policie začala prošetřovat údajný nátlak na členy strany z Děčínska. Odehrát se měl těsně před nominacemi na krajskou konferenci. Znovu se řeší i účelové nábory nových členů. Naposledy strana prověřovala buňku v Litoměřicích, kde pak přišla o členství víc než třetina lidí.

Dva muži měli objíždět členy ČSSD na Děčínsku a pomocí úplatků a výhružek jim prý měli bránit v účasti na okresní konferenci, která by se tak stala neplatnou. „Za slib peněz měli lidé hlasovat podle předem rozdaných regulí a vytvořit tak předpoklady pro vyřazení některých lidí ze hry,“ řekl k tomu předseda děčínské ČSSD Jaroslav Foldyna. Případ už vyšetřuje policie, která ale nechce sdělit žádné podrobnosti.

Na okresní konferenci se volili delegáti, kteří pak na krajské konferenci v lednu zvolí nové vedení ČSSD na Ústecku. Část děčínské ČSSD chce totiž svrhnout krajského šéfa Petra Bendu a připravit ho i o křeslo radního Ústeckého kraje i o post šéfa představenstva Krajské zdravotní. Vytýkají mu také to, že díky jeho hlasu prošla krajskou radou dotace ve výši 3,5 milionu korun pro golfový areál, který ještě nedávno spoluvlastnil. Děčínská buňka tak mluví o nátlaku, který je na ni veden. Benda s tím ale nesouhlasí. „Já si tohle absolutně nemyslím, je to zavádějící a je to hloupé, když to někdo tvrdí,“ uvedl Benda.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Děčínská buňka řeší i masový nábor členů

Děčínská ČSSD také řeší masové nabírání členů. Na přeregistraci všech členů ale zatím nedošlo. „Pokud by tam byly takové problémy, které by se měly řešit, tak určitě budu první, který bude souhlasit s tím, aby se to udělalo plošně,“ prohlásil poslanec za ČSSD Jiří Šlágr. Už loni měl podle MF Dnes například děčínský podnikatel Tomáš Horáček pořádat večírky, na nichž přesvědčoval studenty o vstupu do strany za projížďku v limuzíně.

S náborem nových členů se naposledy potýkala litoměřická buňka strany – v době, kdy vznikaly kandidátky do voleb do Poslanecké sněmovny. Část sociálních demokratů tehdy dokonce ze strany odešla a předsednictvo strany pak nařídilo přeregistraci všech členů v této buňce.

Část ČSSD chce také změnit stranické stanovy – při nominaci delegátů na konference by se nově neměl zohledňovat počet členů místních organizací, ale úspěch ve volbách.

Petr Benda
Zdroj: ČT24