Vybrat peníze po údajném zemřelém strýčkovi? Přijdete o miliony

Praha - Policie varuje před zvýšeným výskytem spamů, které lidem slibují miliony za to, že se budou vydávat za dědice a vyzvednou z banky peníze po zemřelém. Místo milionových zisků ale přijdou o desítky tisíc korun. I v soudním řízení je podle policie nesmírně obtížné získat peníze zpět. Triky spamerů pro Českou televizi popsal internetový publicista Daniel Chvátal.

Chvátal dostal e-mail, který sliboval výnosnou spolupráci. „Ta spolupráce byla v tom, že se budu vydávat podvodným způsobem za příbuzného zemřelého, údajně bohatého člověka,“ popsal publicista. Zemřelý boháč měl mít v bance uloženo 15 milionů liber a žádného dědice, který by je vybral.

Pokud by vše klaplo, dostal by pan Chvátal 40 procent a zasilatel spamu - Kevin Brown - 60 procent z uložených peněz. Pro vzbuzení důvěryhodnosti zahltil Brown Chvátala dokumenty a certifikáty pravosti. „Do e-mailu mi přišlo například potvrzení, že skutečně zemřel člověk, certifikát soudu, že dojde k výplatě těch peněz, i potvrzení banky Natwest,“ popsal Chvátal. Spolupráce, která měla vynést miliony, ale měla jednu podmínku – zaplatit 3 800 liber na právní výdaje.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Dalibor Chvátal peníze neposlal. V Česku jsou však lidé, kteří takto naletěli. „V současné době zaznamenáváme vlnu dědických řízení nebo zpráv o dědickém řízení. V každém případě může každý, komu se tak stane, podat trestní oznámení,“ informovala mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Šance na vrácení peněz je ale nulová. Odesílatelé spamu jsou totiž ze zemí, kde je mizivá vymahatelnost práva.

Spamy přitom zahlcují e-mailové adresy stále více. „Spamy tvoří drtivou část e-mailů. V naší síti máme denně 50 milionů e-mailů, z toho 45 milionů jsou spamy,“ varoval mluvčí Centrum Holdings Jiří Hájek.

Všechny spamy jsou poslané s jediným účelem - nalákat lidi ke koupi zboží či z nich jinak vymámit peníze. Podvody podobné těm, o jakém hovoří Chvátal, je přitom možné snadno odhalit - třeba zadáním adresy údajné banky do map Google nebo jen ověřením jejího názvu na internetu. Navíc banka nebo právní kancelář nikdy nebude posílat e-maily z veřejné adresy, jako je třeba hotmail.com.