Zdravotníci se učí, jak se bránit násilí

Praha - Podle průzkumu odborů mezi zaměstnanci ve zdravotnictví se skoro třetina z nich během posledního roku setkala s násilím ze strany pacientů. Naposledy násilník napadl zdravotnické záchranáře v noci na pátek v Karlových Varech. Proto pro ně letos začaly speciální kurzy, které mají zdravotníky naučit, jak útokům předejít a jak se v případě nouze ubránit.

„Učíme je se pouze bránit tak, aby se ubránili tomu konkrétnímu případu a momentu, nikoli aby dále útočili nebo někomu ublížili,“ podotkl hlavní manažer projektu Michael Tauš. Zdravotníci by po absolvování kurzu měli být schopni adekvátně odrazit jakýkoliv útok, jak slovní, tak fyzický.

Ubránit se dá podle instruktorů někdy i bez použití násilí. Slovně, gesty nebo pískáním. Sebeobrana je podle nich z 90 procent psychologická záležitost. „Používáme nejdřív navolňovací údery, což jsou lehké údery tak, aby se útočník zalekl, a přecházíme do jemné techniky, která vychází z aikida, juda,“ popsal instruktor Jan Průša.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Kateřina Hofmannová, koordinátor projektu

„Školíme jak lékaře, tak nelékařské zaměstnance zdravotnictví a sociální péče a další personál.“

Kurzy sebeobrany začaly letos v únoru a skončit mají v roce 2012. Letos jimi projde 60 lidí, kteří se pak stanou instruktory a vyškolí dalších 800 lidí. Už teď se do těchto kurzů může přihlásit každý, kdo pracuje ve zdravotnictví. Celý projekt prevence násilí včetně sebeobrany plně platí Evropská unie. Náklady se celkem vyšplhají na 12 milionů korun.

Vydáno pod