Komunista Ledl: TOP 09 mi nahrává post šéfa kontrolního výboru

Praha – Hlavní město netrpělivě očekává, kdo se stane šéfem klíčového kontrolního výboru pražského zastupitelstva. V zákulisí se přitom hovoří o tom, že ruka už je v rukávě: koalice ODS a ČSSD má tento placený post nabídnout komunistům. V čele kontrolního výboru by tak mohl stanout zastupitel Městské části Praha 10 Lubomír Ledl (KSČM), který takovou situaci vidí reálně i kvůli razantním prohlášením TOP 09. V čele výboru tak zřejmě nebude zástupce nejsilnější opoziční strany a Schwarzenbergova strana ostrouhá i podruhé.

Komunisté mají o vedení kontrolního výboru velký zájem. Jisté ale zatím nic nemají. „Domluvit se teď musejí zástupci koalice,“ podotkl Ledl. V koaliční dohodě je zmíněno, že post předsedy kontrolního výboru má být nabídnut opozičním stranám. Ledl vidí naději na své zvolení celkem reálně. „Některá prohlášení TOP 09 musela koaliční zastupitele vystrašit,“ konstatoval zastupitel. Strana totiž po sestavení velké koalice prohlásila, že chce v kontrolním výboru většinu.

Lubomír Ledl (KSČM):

„Pokud se stanu šéfem kontrolního výboru, budu za to vděčit hlavně kolegům z TOP 09.“

Rozhovor s Lubomírem Ledlem (zdroj: ČT24)


Podle Ledla by mohlo nakonec rozhodnout i to, jaké má kdo zkušenosti. Sám už v minulosti působil jako předseda kontrolního úřadu Městské části Praha 10. Ledl ale rovněž udržuje blízké kontakty s vlivným a kontroverzním politikem ODS Tomášem Hrdličkou. „Lidé by se měli hodnotit podle toho, co dokázali, ne podle toho, s kým se stýkají,“ hájí se Ledl.

O hlasování o koalici se bude hovořit na dnešním grémiu na zastupitelstvu. Dohoda o komunistických hlasech pro koalici ODS a ČSSD výměnou za post šéfa předsedy kontrolního výboru ale dle Ledla neexistuje.

Petici Listopadová výzva, která upozorňuje na nespokojenost Pražanů s utvořením velké koalice ODS a ČSSD, podepsalo již přes dvacet tisíc lidí. Výzva se obrací k pražským zastupitelům s apelem, aby nepodpořili na ustavujícím zasedání vznik koalice. Aktéři výzvy se chystají zítra v souvislosti s prvním zasedáním zastupitelstva demonstrovat.

Vydáno pod