Vrah dvou žen může dostat i doživotí

České Budějovice - Čtením ze spisů začalo dnes u Krajského soudu v Českých Budějovicích obnovené řízení s Jaroslavem Steinbauerem, který byl odsouzen za vraždy dvou mladých žen. Podle obžaloby je spáchal v letech 2003 a 2004. Za obě vraždy byl odsouzen souhrnným trestem na 15 let vězení. Nyní mu hrozí až doživotí. Steinbauer vinu od počátku popírá a požaduje zproštění obžaloby.

„Obnovujeme řízení, protože jsme zjistili, že obžalovanému hrozí přísnější právní kvalifikace, jelikož se měl dopustit trestného činu opětovně,“ řekla státní zástupkyně Daniela Přibylová. Osmatřicetiletý muž byl v minulosti souzen za obě vraždy jednotlivě.

První oběť, čtyřiadvacetiletou ženu, zabil Steinbauer podle obžaloby v lednu 2003 v českobudějovickém lesoparku Stromovka. Zřejmě ji uškrtil páskem od kabelky a ukradl jí mobilní telefon, který později prodal v zastavárně. Soud však nejprve Steinbauera zprostil viny. V roce 2004 podle soudu zavraždil šestnáctiletou studentku. K uškrcení použil připravenou textilní pásku. Dívčino tělo nalezl po třech dnech rybář na břehu řeky Malše. Při prošetřování případu se však objevily souvislosti s vraždou dívky v roce 2003 a Krajský soud v Českých Budějovicích Steinbauera v prosinci 2007 odsoudil na doživotí.

Vrchní soud pak v únoru následujícího roku zrušil trest především proto, že se nepodařilo prokázat zištný motiv činu. Steinbauer zřejmě nevraždil pro peníze. Spíš se nedokázal vypořádat s tím, jak se vyvíjejí jeho vztahy s oběma ženami. K činům ho vedla také touha ovládat a ponižovat. Obě dívky vrahovi zřejmě důvěřovaly. Škrtil je zezadu. Bez přitěžujícího zištného motivu nebylo možné podle vrchního soudu uložit delší než patnáctiletý trest.