Kučera kvůli změně rozvrhu práce vypadl z rozhodování NS

Brno - Místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera je s konečnou platností vyřazen z rozhodovacího procesu soudu, a nebude tak již soudit. Nový rozvrh práce, platný od dnešního dne, s Kučerou nepočítá jako se členem jednoho z trestních senátů a ponechává mu jen výkon jeho kompetencí místopředsedy. Kučera se již nemůže podílet na žádných rozhodnutích soudu. Změnu rozvrhu iniciovala předsedkyně NS Iva Brožová, protože Kučera ztratil její důvěru. Kučera s tím nesouhlasí, označuje to za bezprecedentní opatření.

Kučera nedávno sám rezignoval na funkci soudce, a vyhnul se tak dočasnému zproštění funkce kvůli nepříznivému vývoji kárného řízení souvisejícího s kauzou senátora Jiřího Čunka. Do důchodu musí odejít na konci prosince kvůli dosažení 70 let.

Podle Kučery Brožová při změně rozvrhu práce nerespektovala názor soudcovské rady, která úpravu nedoporučila. Rada však má v tomto případě jen poradní hlas, konečné rozhodnutí bylo na Brožové. „Je to bezprecedentní opatření, v rozporu se zákonem. Zůstává mi nad tím rozum stát,“ řekl Kučera. Taková změna rozvrhu práce podle něj může představovat odebrání věci zákonnému soudci.

Brožová: Soudce by měl zákonu sloužit

Kučera podle Brožové svou kontroverzní rezignací zabránil tomu, aby byl dán průchod spravedlnosti. „Tímto jednáním zpochybnil svoji důvěryhodnost a ve svých důsledcích i důvěryhodnost Nejvyššího soudu, respektive důvěryhodnost rozhodnutí, na kterých by participoval,“ uvedla Brožová v návrhu na změnu rozvrhu práce. Kučera podle ní použil rezignaci jako prostředek k obcházení zákona a trik, jak dále zůstat ve funkci. Soudce by měl zákonu sloužit, a ne ho obcházet, zdůraznila Brožová.

Kučera byl nejprve ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) dočasně zproštěn funkce soudce. Udělal však nečekaný protitah a sám rezignoval. Tím pozbylo dočasné zproštění platnost a začala běžet zákonná tříměsíční lhůta, v níž Kučera po rezignaci ještě zůstává soudcem. Kárný senát Nejvyššího soudu hned poté musel kárné řízení zastavit ještě předtím, než mohl věcně projednat Kučerovo odvolání v kárném řízení. Navíc senát také zrušil nepravomocný výrok, jímž Vrchní soud v Praze dřív zbavil Kučeru taláru. Kučera tak odejde do penze s formálně čistým štítem.

Kučera se prý s Brožovou už nemá potřebu stýkat

Kárnou žalobu na Kučeru podala Brožová kvůli ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Přímým důvodem byly tři schůzky s ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou v únoru a květnu 2007. Na setkáních se Kučera údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení.

V posledním měsíci se chce Kučera věnovat svým místopředsednickým povinnostem a rozloučit se s těmi kolegy, „kteří o to stojí“. Postup Brožové jej prý zklamal a nemá potřebu se s ní dále stýkat. „Přitom jsem se vždy snažil s ní vycházet, byl jsem jí oporou, když se o funkci ucházela,“ tvrdí Kučera.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24