Pondělní sněžení si na silnicích vyžádalo 446 nehod

Praha - Policisté podle předběžných statistik zaznamenali při pondělním sněžení 446 havárií, což je o 280 více než v neděli, kdy sněžilo minimálně. Nehod se ale stalo určitě více, některé totiž není třeba policii hlásit. Stovky dalších menších kolizí nahlásili řidiči přímo pojišťovnám. Hasiči zasahovali u 543 událostí, z toho 216 bylo dopravních nehod a 256 technických zásahů. Podle mluvčí hasičů Ivany Svitákové počet zásahů přesáhl o zhruba 90 procent dlouhodobý průměr. Pondělní dopravní nehody si vyžádaly čtyři lidské životy a 80 zraněných.

Nejčastěji podle policie havarovali řidiči v Praze a Středočeském kraji. Také hasiči měli v tento den nejvíce práce ve Středočeském kraji, kde byli přivoláni ke 137 případům. Další vysoké počty zásahů měli hasiči v Moravskoslezském a Plzeňském kraji.

Řízení na namrzlé silnici nezvládl v pondělí šestatřicetiletý řidič vozu Škoda Octavia a srazil v Dobroticích na Kroměřížsku seniorku, která před domem odklízela sníh. Pětasedmdesátiletá žena vážným zraněním podlehla.

Na Pelhřimovsku třiačtyřicetiletý řidič osobního auta zřejmě při předjíždění dostal smyk a narazil do protijedoucího nákladního vozu, zemřel na místě.

Nehody se nevyhnuly ani železnici. Například vlak jedoucí z Prahy do německého Norimberku se ráno srazil s osobním autem na přejezdu mezi Stodem a Hradcem u Stoda na Plzeňsku. Zemřel při tom sedmadvacetiletý muž, osmiletou dívku převezli záchranáři do nemocnice, utrpěla otřes mozku.

Pondělní přívaly sněhu komplikovaly dopravu zejména ve vyšších polohách, nehody byly ale hlášeny i z níže položených oblastí. Místy se k silnému sněžení přidal ještě silný vítr, který vytvářel sněhové jazyky a závěje.

Vydáno pod