Soud potrestal vydávání „řidičáků“ Němcům pokutami

Plzeň - Peněžité tresty a zákaz činnost udělil dnes Okresní soud Plzeň-jih trojici lidí obžalovaných v souvislosti s podvodným vydáváním řidičských průkazů německým řidičům v Nepomuku na Plzeňsku. Obžaloba vinila překladatelku, učitele autoškoly a zkušebního komisaře mimo jiné z toho, že za úplatek zajistili bezproblémové složení zkoušek a vydání řidičského průkazu Němcům, kteří doma za závažný delikt o průkaz přišli.

Za přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele a pomoci ke zneužití pravomoci veřejného činitele hrozily až nepodmíněné tresty. Soudu se ale nakonec nepodařilo přijímání úplatků prokázat. Rozsudek není zatím pravomocný.

Soud tak vyměřil učiteli autoškoly Pavlu Benešovi pokutu 50.000 korun a tříletý zákaz činnosti, zkušební komisař Roman Rout má zaplatit 30.000 korun a nesmí vykonávat činnost 2,5 roku. Tlumočnici Marcelu Nucovou potrestal soud ročním zákazem činnosti. Odsoudil je za to, že umožnili složení zkoušek. Komisař spolu s tlumočnicí podle spisu pomáhali cizincům úspěšně vyplnit test, učitel autoškoly hlídal dveře kvůli příchodu případné kontroly.

Protikorupční policie trojici zatkla v Nepomuku v září 2008. Podle obžaloby umožnili několika cizincům za úplatek 300 eur bezproblémové získání řidičského oprávnění. Celý kurz přitom trval jen pár dní. Trojice slibovala údajně stoprocentní jistotu získání průkazu. Vinu měly prokázat především policejní odposlechy. Podle Rundové ale nejsou jednoznačným jasným důkazem svědčícím o braní úplatků. O penězích se v nich hovoří, ale není možné stoprocentně vyloučit, že šlo o správní poplatky, míní soudkyně. Obžalovaní se navíc nikdy nepřiznali, u soudu odmítli vypovídat.

Němci, kteří přijdou o řidičák kvůli alkoholu, musí absolvovat řadu prověrek

Soud vyslechl řadu svědků. Jeden z nich, německý penzista, který zprostředkoval kurz v Čechách řadě lidí, například uvedl, že v Německu by bylo opětovné získání řidičského průkazu značně komplikované a trvalo by i roky. Lidé, kteří o doklad přišli třeba za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog, musejí v Německu pro znovuzískání průkazu uspět v lékařské a psychologické prověrce. To je velmi těžké, uvedl svědek. Tím, že cizinci mohli získat snadněji průkazy v ČR, tak dostali do rukou nebezpečnou zbraň v možnosti opět řídit auto, uvedla soudkyně.