Bohuslav Svoboda i přes protesty pražským primátorem, Tůma místo v radě odmítl

Praha – Novým pražským primátorem bude Bohuslav Svoboda (ODS), který od zastupitelů získal 33 hlasů, 27 bylo proti a dva zastupitelé se zdrželi. O druhém kandidátovi na primátora - lídrovi TOP 09 Zdeňku Tůmovi - už se nehlasovalo. Koalice následně prosadila také své kandidáty na náměstky - Josefa Noska s Ivanem Kabickým z ODS a Karla Březinu s Antonínem Weinertem z ČSSD, proti kterým nikdo nekandidoval. Stejně proběhla i volba „řadových“ radních, za ODS zasednou v radě Aleksandra Udženija a Radek Lohynský, za ČSSD pak Petr Dolínek, Lukáš Kaucký a Lukáš Plachý. Poslední místo v radě nabídly ODS a ČSSD znovu Zdeňku Tůmovi, který už ale dříve avizoval, že ho odmítne. Rada je však ze zákona 11členná, formálně byl proto nakonec zvolen šéf pražské ODS Boris Šťastný, který ale ve středu rezignuje. Podle koaliční smlouvy totiž mají mít sociální i občanští demokraté v radě stejný počet zástupců.

Svoboda v emotivním kandidátském projevu slíbil nový vzorec politické kultury a fungování vlády a opozice. „Nemohu slíbit nic jiného než krev, slzy a pot,“ využil za pískotu odpůrců z řad veřejnosti Svoboda slavný výrok Winstona Churchilla. Tůmův projev byl kratší. „Praha potřebuje změnu a je čas se o takovou změnu zasadit,“ řekl Tůma. Podle něho je nutné změnit arogantní vedení radnice, je třeba větší otevřenosti, průhlednosti a potírání korupce. „Ať volba dopadne jakkoli, budu se zasazovat o to, co jsme slíbili,“ dodal lídr TOP 09.

Nově zvolený primátor Bohuslav Svoboda:

„Naše demokracie stále potřebuje dozrávat. Je třeba ji přesvědčit o tom, že každý má právo protestovat, že to je jeho ústavní právo. A já ho budu vždy prosazovat a hájit. Ale také se budeme muset naučit, že ty protesty musí mít nějakou úroveň, že nesmí být vulgární, že mají bojovat za demokracii, ne proti ní.“

Ustavující zastupitelstvo nabralo kvůli protestům skluz

Dnešní jednání ale poznamenaly bouřlivé protesty proti velké koalici. Ustavující zastupitelstvo mělo začít už v deset hodin ráno, do sálu ovšem pronikly asi dvě stovky lidí. Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda musel schůzi čtyřikrát přerušit, protože kvůli hluku demonstrantů nebylo vůbec nic slyšet. Vedení radnice kolem poledne budovu uzavřelo a na zasedání pustilo jen omezený počet lidí. Ve dvě hodiny pak zastupitelé znovu začali jednat.

Zasedání zastupitelstva je ze zákona veřejné, demonstranti se ale snažili dostat dovnitř násilím, jedna žena se přitom pořezala o rozbitou tabulku dveří. Protestující, kteří se nedostali dovnitř, postávali před magistrátem nebo sledovali na velkoplošné obrazovce dění v zastupitelském sále. Policie musela řešit i několik menších konfliktů během jednání zastupitelstva. Strkanice prý například vznikla, když se demonstranti pokusili otevřít okna v budově.

Odpoledne zastupitelé schválili program zasedání, což je nutné k tomu, aby se schůze konala. Pak skládali slib. Proceduru narušovaly výkřiky přítomných odpůrců „hanba“ nebo „fuj“. Svou nelibost dali najevo především sociálním demokratům Karlu Březinovi a Petrovi Hulinskému nebo Rudolfu Blažkovi (ODS) - tedy politikům, kteří na magistrátě seděli už v minulém volebním období. Naopak Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), který odmítl koalici podpořit, zatleskali.

Předseda pražské ODS Boris Štastný se v projevu opřel do TOP 09

Pražský zastupitel a šéf pražské ODS Šťastný, který je zároveň poslancem, a tak na pražském zastupitelstvu může vystoupit kdykoliv a neomezeně, se ve svém projevu na dnešním ustavujícím zasedání pustil to TOP 09, která, ač volby v Praze vyhrála, skončí v opozici. Zástupci TOP 09 označili jeho projev za urážku.

Šťastný připomněl privatizaci karlovarské Becherovky, v níž získala podíl podle něho výhodně firma nynějšího předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, ač prý ani nesplnila podmínky a nedala nejlepší nabídku. Podíl v Becherovce měla i Patria Finance Zdeňka Bakaly, v níž býval hlavním ekonomem pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. Šťastný poukázal i na Schwarzenbergovo a Bakalovo působení v týdeníku Respekt, Bakalovu údajně výhodnou privatizaci OKD a jeho vztahy s exprezidentem Václavem Havlem, pro jehož knihovnu koupil dům na Hradčanech. Havel přišel podpořit odpůrce koalice na dnešní zastupitelstvo. „Projevy nepolitické politiky nemají místo v systému zastupitelské demokracie,“ zdůraznil závěrem Šťastný. Přítomní odpůrci koalice do jeho proslovu nesouhlasně křičeli a pískali.

„Bylo to silné kafe i na to, že tady byla taková atmosféra,“ řekl novinářům předseda zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček. Podle něho zazněly až „podivné urážky“. „Objevily se tam urážky našich čelních představitelů strany, kteří se situací v Praze nemají co dělat, tak je to smutné,“ dodal.

Odpůrci: Koalice se zprofanovala, ještě než začala pracovat

Před Šťastného projevem přečetli odpůrci koalice ODS a ČSSD petici. „Koalice se zprofanovala ještě předtím, než začala pracovat,“ uvedl jejich zástupce Marek Jehlička. Poukázal třeba na to, že primátorovi náměstci Pavel Klega a Milan Richter (oba ODS) dostali po volbách jiné posty, starostenské. „Nedávejte hlas koalici ODS a ČSSD,“ vyzýval Jehlička. Poté následovala diskuse, kde s projevy vystoupila i veřejnost.

Dnešního zasedání zastupitelstva se zúčastnil také exprezident Václav Havel. Ten doufá, že bude pražský magistrát po demonstraci odpůrců koalice ODS a ČSSD opatrnější a uvědomí si, že Pražané poměry ve městě sledují a nejsou jim lhostejné. Stejně jako organizátoři protestu se prý obává, že spojenectví ODS a ČSSD situaci v metropoli pouze zakonzervuje. Havel také zdůraznil, že demonstrace patří k demokracii, a pozastavil se nad tím, že si magistrát dopoledne s protestem nevěděl rady.