Exšéf přestupkového odboru magistrátu bude souzen za úplatkářství

Praha - Bývalý vedoucí odboru dopravních přestupků na pražském magistrátu Zbyněk Bernat a dalších pět lidí včetně policistů jde před soud. Pražské městské státní zastupitelství šestici obžalovalo kvůli nehodě, kterou se údajně snažili zakrýt. Viní ji z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování, podplácení a nepřímého úplatkářství.

„Obžaloba byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 10,“ řekla dnes mluvčí městského zastupitelství Štěpánka Zenklová. Ředitel odboru dopravních přestupků na své místo na magistrátu v dubnu rezignoval. Trestní stíhání se však týká jeho předchozího zaměstnání, kdy působil jako vyšetřovatel nehod u dopravní policie.

Podle inspekce policie, která se případem zabývala zhruba rok, chtěli dva lidé podplatit policisty, protože jejich známý při dopravní nehodě těžce zranil chodkyni a z místa havárie ujel. Požadovali, aby tento člověk nebyl za svůj čin stíhán. Inspekce je zadržela, když měli úplatek připravený. Bernata zadržela policie přímo na pražském magistrátu. Tvrdí, že se ničeho nedopustil. Funkce se vzdal podle svých slov proto, že nechce, aby „negativní mediální kampaň“, která je vůči němu vedena, byla spojována s magistrátem.

V polovině letošního roku začala protikorupční policie také prověřovat podezření, podle kterého odbor dopravních přestupků odpouštěl tresty prominentům. Deník Mladá fronta Dnes uvedl, že šlo údajně o systém „omluvenek“, jejichž pomocí se projednání přestupku odsouvalo tak dlouho, až byl po roce promlčen. Podle deníku zkoumají policisté, proč úředníci odpustili část trestu například manželce starosty Prahy 5 Lence Jančíkové, hokejistovi Petru Nedvědovi či podnikateli Vlastimilu Spěvákovi.

Vydáno pod