Rath proti hejtmanům: Ze sídla Středočeského kraje vypověděl jejich asociaci

Praha – Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) vykázal ze sídla Středočeského kraje Asociaci krajů, kterou vede jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Píší to Novinky.cz. Jde tak o další konflikt mezi Rathem a asociací, v polovině listopadu jako jediný nehlasoval pro nové vedení asociace, kde Hašek obhajoval svůj mandát. Ještě před tím přišel Rath v létě i místopředsednický post.

Asociace krajů se se Středočeským krajem dohodla v roce 2006, kdy byl ještě hejtmanem Petr Bendl (ODS). Kraj podle smlouvy asociaci bezplatně přenechal ve svém sídle v Praze prostory i jejich vybavení. Rath teď ale smlouvu ke 31. lednu příštího roku vypověděl. Hejtman Michal Hašek uvedl, že je tímto krokem zklamán. Rath podle něj mohl svůj úmysl dopředu oznámit a standardně se dohodnout. Asociace teď hledá v Praze nové prostory, které by mohla využívat. „Středočeskému kraji bez ohledu na krok hejtmana Ratha děkuji za možnost využívat několik let k činnosti prostory krajského úřadu,“ dodal Hašek.

Hejtman Michal Hašek v SMS zprávě:

„Vyhazov Asociace krajů ČR jako vánoční dárek Davida Ratha hejtmanům je pro mne velkým zklamáním. Týmovým hráčem nebyl hejtman v asociaci bohužel nikdy.“

Mezi Haškem a Rathem v minulosti padala ostrá slova. Hašek středočeského hejtmana v srpnu obvinil z toho, že vyvolává ve straně rozkol, a nazval ho samozvaným krakenem. Rath Haškův mediální útok označil za hulvátský a v nadsázce varoval, že kraken byla poměrně nebezpečná mytologická bytost, a Hašek by si měl proto dát pozor, aby ho tento kraken nezašlápl.