Odpolední vánice ochromila republiku, doprava kolabuje

Praha - V Česku začalo silně sněžit. Fronta přišla od jihu a pohybuje se na sever, nejvážněji postižen však byl jih republiky. Počasí zkomplikovalo dopravní situaci na jižní Moravě a Vysočině, důležité tahy jsou neprůjezdné kvůli nehodám i sněhu. Až po osmé hodině večer začaly přívaly sněhu ustávat. S velkým zpožděním oproti běžným podmínkám musí počítat lidé na silnicích i železnici, nepravidelně jezdí také městská hromadná doprava ve většině měst včetně Prahy. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde, mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Ranní teploty klesly až k -13 stupňům. Největší mráz je v severních Čechách. Odpoledne se teploty pohybovaly většinou od -2 do -7 stupňů Celsia. Především ale začalo odpoledne silně sněžit – nejprve na jihu republiky, večer se vánice přesunula na sever. Do čtvrtečního rána má napadnout 10 až 20 centimetrů sněhu. Zesílil vítr, takže se mohou tvořit závěje.

Nejvíce sněhu leží na Klínovci, a to 55 centimetrů. Labská bouda hlásí o pět centimetrů méně. Od páteční do nedělní noci očekávají meteorologové ještě větší mrazy. Teploty se budou pohybovat od -15 do -20 stupňů, při vyjasnění klesnou na některých místech až na -25 °C.

Vánice brzdí vlaky, zpoždění jsou i hodinová

České dráhy vyhlásily na celém území České republiky kalamitní stav. Nejhorší situace je kolem Prahy, u Nymburka, na Brněnsku a v okolí Přerova. Vlaky nabírají několikahodinová zpoždění, v extrémních případech mohou být spoje zrušeny. O více než hodinu jsou opožděny například expres Fatra z Žiliny do Prahy, vlak Olše mířící opačným směrem nebo spoje Eurocity Vindobona z Hamburku do Villachu a Hungaria z Budapešti do Berlína. Zpožďují se také vlaky, které přijíždějí ze Slovenska a Polska, kde se zdržení pohybuje v rozsahu čtyřicet až šedesát minut. Cestující by tak měli sledovat informace ve stanicích a na webu Českých drah.

Na jižní a střední Moravě, kde sněží nejsilněji, je situace nejhorší. Většina spojů v okolí Brna – regionálních i dálkových – má zpoždění kolem půl hodiny, některé i větší. Také v okolí Olomouce nabírají vlaky zpoždění. Na Frýdlantsku u Jindřichovic pod Smrkem najel před osmou hodinou večer motorový osobní vlak do spadlého stromu a vykolejil, zraněna při tom byla sedmnáctiletá dívka. Kvůli špatnému počasí a nesjízdnému terénu nemohl na místo startovat vrtulník a záchranáři se tam museli i s vybavením složitě dostávat sněhem a závějemi. Ani České dráhy zatím nedokážou říct, kdy bude provoz na trati obnoven.

Také na trati Praha–Plzeň–Cheb měly odpoledne téměř všechny spoje alespoň čtvrthodinové zpoždění. Jednou z příčin je porucha zabezpečovacího zařízení v Hořovicích. Hlavní důvod zpoždění je ale podobný jako na počátku roku, kdy republiku také zasáhlo silné sněžení – zapadávají výhybky a jejich dálkové ovládání nefunguje. Správa železniční dopravní cesty, které koleje patří, přitom nezvládá úklid.

Kvůli hustému sněžení na jižní Moravě vznikly problémy na frekventované železniční trase Brno-Česká Třebová, která je součástí hlavního železničního průtahu Českem Břeclav-Česká Třebová-Děčín. Vlaky po čtvrté hodině začaly nabírat zpoždění. Výsledkem toho byly přeplněné čekárny na nádražích.

Provoz na jihu Moravy zkomplikovala také nehoda na přejezdu. Před vlak na trati Znojmo–Okříšky vjel traktor, provoz na trati stojí.

Uzavřené železniční trati:

062 Chlumec nad Cidlinou – Městec Králové (porucha motorového vozu)

241 Znojmo–Okříšky (nehoda na přejezdu)

Zablokované dálnice a státní silnice:

D1 na 212. kilometru ve směru na Prahu (dopravní nehoda)

D5 na 38. kilometru (nehoda kamionu)

I/8 mezi Lovosicemi a Bořislaví (nesjízdná vozovka)

I/26 u Holýšova (nehoda)

I/35 mezi tunelem Hřebeč a stoupáním za Moravskou Třebovou (nesjízdné pro kamiony)

I/57 v obci Vrchy (uvázlé kamiony)

Silnice těžce postihlo odpolední sněžení

Mnohem vážnější komplikace způsobil sníh na silnicích. Silničáři nezvládají uklízet vozovky, na kterých rychle přibývá sníh. Na většině míst stojí podél silnic odstavené kamiony, které nemají šanci dostat se na namrzlé kopce. Kamiony řidičů, kteří se rozhodli riskovat, potom většinou uvázly.

S velkými komplikacemi se odpoledne potýkali řidiči v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Velmi hustě sněžilo a silničáři nestíhali odklízet sníh. Dopravu zkomplikovala hromadná nehoda na 172. kilometru dálnice D1 ve směru na Kroměříž, havárie na nájezdu z dálnice D2 na D1 směrem na Prahu i na sjezdu z D1 na Slavkov. Potíže způsobila také auta, která uvázla na silnici z Jihlavy do Kostelce. Problémy jsou i na silnicích I/38 v Želetavě a v Moravských Budějovicích a na I/23 u Rapotic. Nepravidelně jezdí brněnská MHD.

Zhruba do půl páté byl zcela uzavřen významný česko-rakouský hraniční přechod v Mikulově. V Rakousku se srazily kamiony, které zablokovaly navazující tah. Přechod sice už je otevřený, kamiony ale do Rakouska smějí pouze s řetězy. V Libereckém kraji komplikuje sníh a náledí dopravu hlavně na Českolipsku, kde se na hlavních silnicích I/9 a I/13 tvoří náledí a sněhové jazyky a na silnicích se tvoří dlouhé kolony.

Dvě státní silnice museli uzavřít silničáři v Pardubickém kraji. Kvůli silnému sněžení je pro kamionovou dopravu uzavřena silnice I/35 z Moravské Třebové do Mohelnice. Pro osobní auta je průjezdná kyvadlově, provoz řídí policie.
Silničáři již zprovoznili úsek silnice I/43 z Hradce nad Svitavou do
Letovic na Blanensku.Silničáři už naopak zprovoznili úsek silnice I/43 z Hradce nad Svitavou do Letovic na Blanensku. Na obou komunikacích uvázly kamiony, které navíc zablokovaly silnice tak, že se k problematickým místům nemohli dostat silničáři. Velké problémy udržet vozovky sjízdné jsou i v dalších částech kraje.

I v Moravskoslezském kraji je nesjízdná a uzavřená jedna státní silnice. Tah I/57 zablokovaly kamiony, které na zledovatělé vozovce nemohou jet, jeho otevření se očekává nejdříve pozdě večer. Cesta autem se zde prodlužuje o desítky minut, vozy městské hromadné dopravy nabírají zpoždění. Policisté musejí řešit velké množství dopravních nehod.Zasněžená a nesjízdná je i silnice I/8 severně od Lovosic v Ústeckém kraji. Jako náhradu dosud neexistující dálnice D8 tak lze využít pouze silnici I/30 na levém břehu Labe.

Silně sněží také ve Zlínském kraji. „Za dvě hodiny napadlo deset centimetrů sněhu. Intenzita sněžení je vysoká a bude to ještě horší, sněžit má i přes noc. Údržbu komplikuje silný provoz, sypače tak jezdí někde v koloně,“ shrnul jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Ještě komplikovanější je situace na Kroměřížsku, kde silně fouká a vítr žene sníh zpět na silnici ihned po průjezdu sypače.  Policisté evidují dopravní
nehody třeba v Držkové, Slavičíně nebo ve Zlíně. Na mnoha místech jsou
potíže se sjízdností, tradičně v Sirákově nebo v Buchlovských kopcích, kde
se tvoří kolony. Zpoždění nabírají i autobusy.

Na jihočeských silnicích v odpolední vánici uvázla řada kamionů, vozidla teď stojí ve stoupáních. Silničáři nestíhají sníh uklízet. Kolony jsou zejména jižně od Českých Budějovic v Bukovském kopci a u Nažidel a u Libínského sedla na Prachaticku.

Vzhledem k silnému větru mohou nastat komplikace na hřebenech Krušných hor a na Tepelsku i Chebsku. „Nadále také mohou pod tíhou sněhu padat stromy,“ uvedl vedoucí krajské zimní údržby Josef Bulka. Na Karlovarskuzkomplikoval dopravu spadlý strom na silnici mezi Žluticemi a obcí Chyše.

Sněhové jazyky a závěje, které zhoršují průjezdnost, se dnes ráno vinou silného větru objevovaly na některých silnicích v Plzeňském kraji. Pozor by si měli dát řidiči zejména na Klatovsku, na Sušicku, na Rokycansku a ve vyšších polohách Šumavy, informuje dnes Ředitelství silnic a dálnic. Kvůli závějím a sněhovým jazykům musela být uzavřena lokální silnice třetí
třídy mezi Honezovicemi a Nedražicemi na jižním Plzeňsku. Se závějemi a
sněhovými jazyky ale bojují silničáři i na Tachovsku, severním Plzeňsku,
Domažlicku či Klatovsku. Na Šumavě je ujetá vrstva sněhu.

Také na silnicích v Olomouckém kraji musí řidiči místy počítat s komplikacemi kvůli sněhu. Odpoledne začalo hustě chumelit, na většině hlavních tahů i na úsecích dálnic tak leží nový nebo rozbředající sníh, na vedlejších silnicích musí řidiči počítat i s ujetou sněhovou vrstvou.

Kolabuje i doprava v Praze. Ve sněhu stěží jedou auta i městská hromadná doprava, tvoří se kolony. Na Pankráci se srazil autobus a čtyři osobní auta. Podle předsedy dozorčí rady dopravního podniku Karla Březiny nemohou vyjet posypové vozy, protože by v kolonách uvázly. Kolaps nastal především na obou okruzích – vnějším (Pražský okruh) i vnitřním (Jižní spojka, Barrandovský most). Na 20:00 byl proto svolán krizový štáb, který rozhodl, že večer a v noci vyjede do pražských ulic dalších 60 sypacích vozů, během noci by mělo být nasazeno dalších 70. 

Silné sněžení způsobilo komplikace i v MHD, žádné autobusy ani tramvaje nejezdí podle jízdních řádů - spolehnout se tak dá pouze na metro. Podle mluvčí dopravního podniku Ilony Vysoudilové nedodržují jízdní řády ani linky ve Středočeském kraji. Magistrát kvůli situaci zřídil bezplatnou telefonní linku 800 100 991, na které lidé získají aktuální informace. Patnáct procent všech linek totiž jezdí po jiné trase.

Vážné komplikace zažili cestující v městské hromadné dopravě na kačerovském autobusovém terminálu. Autobusy jezdili nepravidelně a cestující se do nich nevešli. Uzavřena je po nehodě tramvajová trať z Motola do Řep. Navíc padající sníh způsobil problémy s výhybkami v okolí Náměstí míru a Karlova náměstí. Tramvaje proto v okolí nabíraly zpoždění.

Vydáno pod