Praha 1 hraje v arbitráži o více než miliardu

Praha – Nový starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) se v novém křesle ohřál sotva několik hodin a už má na stole arbitráž, ve které pražská část může přijít o víc než miliardu. Arbitráž, jejíž první kolo dnes nanovo startuje, se točí kvůli starému sporu o přestavbu půdních prostor na byty. Podle dřívějších rozhodnutí musela radnice už v roce 2004 třem firmám zaplatit více než 500 milionů korun. Usnesení o vyrovnání s realitní kanceláří Sever ale napadla kvůli procesním chybám. Vrchní soud jí dal za pravdu a rozhodnutí zrušil, tím se však roztočila nová arbitrážní vlna. Výsledek arbitráže má být znám v dubnu příštího roku.

Společnost Severní nemovitostní – nástupce původní realitky Sever – se s vervou chopila nové příležitosti. Zatímco původní rozsudek rozhodčího soudu jí přiznal odškodnění ve výši 205 milionů korun, teď částku razantně navýšila. Celkem se v nové arbitráži hraje o více než miliardu.

O výsledku více než miliardové arbitráže mezi Prahou 1 a firmou Severní nemovitostní se rozhodne asi v dubnu. Jak celé řízení dopadne, ale bude vedení radnice zřejmě tušit již v druhé polovině února, kdy se bude konat další kolo arbitráže.

Rozhovor s Oldřichem Lomeckým (zdroj: ČT24)

Kauza se začala psát v roce 2000, kdy Praha 1 uzavřela mandátní smlouvu pro zajištění privatizace. Její součástí byla i přestavba půdních prostor městských domů. Přestavbu pro Prahu 1 připravovaly společnosti Navatyp, Centra a Sever. Později se ale ukázalo, že způsob zadání zakázek byl nezákonný a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jej proto zrušil. Radnice se pak s firmami musela vyrovnat. Věc tak skončila u rozhodců, kteří Praze 1 určili v roce 2004 k zaplacení celkem 534 milionů korun.

Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1

„Já si nemůžu dovolit uvažovat vůbec o tom, že tuto arbitráž prohrajeme, protože nároky, které vznesla Severní nemovitostní, což je nástupce realitní kanceláře Sever, jsou dle mých propočtů naprosto nadhodnocené a neoprávněné.“

Zatímco s výší vyrovnání s Navatypem a Centrou radnice souhlasila, proti tomu s realitní kanceláří Sever se odvolala. „Rozhodně tam byla dobrá víra, nicméně dobrými úmysly jsou dlážděny cesty do pekel,“ míní Lomecký. „Dobrá víra byla v tom, že 205 milionů bylo zpochybněno, bylo to napadnuto z důvodu procesní chyby a vrchní soud to skutečně uznal. Nicméně tím otevřel Pandořinu skříňku, protože šance na to, že by městská část dostala peníze zpátky ze společnosti s ručením velmi omezeným, je téměř nulová. To znamená, že šance na výhru byla nulová, zato se otevřela obrovská šance na prohru,“ dodal v rozhovoru pro Studio 6 České televize.

Podle Severní nemovitostní je prohra městské části jistá. Jde jen o výši vyrovnání. I když je radnice přesvědčena, že rozhodci vyrovnání v navržené výši nepřiznají, potřebnou sumu pro případ prohry má podle Lomeckého zajištěnou.

Celá kauza se už v minulosti dostala do hledáčku policie. Politici z Věcí veřejných už kvůli tomu v roce 2004 podali trestní oznámení na bývalého starostu Jana Bürgermeistera (ODS), policie ale věc odložila, neboť žádný trestný čin prý nebyl spáchán.