Moroz se stal v tichosti Johnovým zástupcem, i bez prověrky

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) před třemi týdny v tichosti jmenoval svým zástupcem náměstka pro strategii Michala Moroze, který stále nemá bezpečnostní prověrku. Premiér Petr Nečas (ODS) si přitom při sestavování vlády vymínil, že prvním náměstkem na vnitru bude Jaroslav Salivar, kterého ODS nominovala. Informaci přinesly Hospodářské noviny. John se k rozšíření kompetencí svého náměstka nevyjádřil. Novou Morozovu funkci nekomentoval ani Nečas ani Salivar. Opoziční ČSSD však Nečase vyzvala, aby dodržel slib a přesvědčil Johna k odvolání Moroze.

Moroz, bývalý majitel detektivní agentury, nyní Johna v jeho nepřítomnosti „zastupuje v plném rozsahu jeho práv, povinností a odpovědnosti“. Podle novin má v některých případech na starosti i veškerou vnitřní bezpečnost republiky. „Ano, tato situace může nastat,“ uvedl náměstek pro legislativu František Vavera. Podle něj ale jde jen o ojedinělé případy.

Jeroným Tejc:

„John je mistrem ve vynalézání způsobů, jak obcházet premiéra. Vzhledem k jeho odborným znalostem ale není až tak špatné, že John ministerstvo ve skutečnosti neřídí.“

Stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc dnes premiérovi připomněl jeho slova pronesená na počátku října. „Já očekávám, že na konci listopadu tento pan náměstek předloží úspěšný výsledek prověrky. Pak může zůstat. V případě, že ho do konce listopadu nepředloží, bude muset odejít,“ řekl tehdy Nečas. Na Tejce prý vše působí tak, jako kdyby John přiznal, že vnitro neřídí on, ale právě jeho náměstek Moroz. „To samo o sobě nemusí být s ohledem na odborné znalosti Radka Johna pro občany až tak špatně. Je však absolutně nestandardní, aby do funkce svého zástupce ministr jmenoval někoho jiného než prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost, kterým je Jaroslav Salivar,“ dodal Tejc.

Moroz má stále prověrku jen na nejnižší stupeň

Moroz vyvolával kontroverze už při svém jmenování náměstkem. Nečasovi stejně jako opozici se nelíbilo, že se na tak vysoký post dostává člověk spojený s byznysem soukromých bezpečnostních agentur. Moroz totiž donedávna vlastnil firmu Moroz & Partner, která se zabývala například vymáháním dluhů. Moroz také zastupoval Českou zbrojovku či izraelskou společnost obchodující s technologickými analýzami hlasu.

John ale veškeré výtky odmítal s tím, že Moroz svou firmu prodal a že si požádá o vyšší stupeň bezpečnostní prověrky. Moroz má však stále prověrku jen na nejnižší stupeň vyhrazené. O prověrku na stupeň tajné si požádal teprve před dvěma měsíci a zatím ji nedostal. Sám v tom ale nevidí problém. Ministra údajně zastupuje jen ve věcech, které odpovídají jeho stupni prověrky: „Jde-li o utajované informace ve vyšším stupni, je v takové věci příslušný vždy jiný náměstek s příslušným stupněm utajení.“