Lyžaři můžou od víkendu vesele brázdit sjezdovky

Praha - První lyžařské vyžití nové zimní sezony nabídnou v pátek a o víkendu vyznavačům zimních prkýnek některé zimní areály. Díky vydatnému sněžení minulých dní a mrazivému počasí, které vlekařům umožňuje výrobu technického sněhu, leží třeba na sjezdovkách v západočeské Šumavě až 40 centimetrů sněhu. Běžecké stopy se zatím většinou strojově neupravují, sami běžkaři už některé úseky projeli. Také další tradiční české skiareály zahájí o víkendu svůj provoz.

Začátek sezony ohlásil na pátek 3. prosince největší areál na železnorudském Špičáku. Lyžovat se tak začne o týden dřív než loni. Dvě desítky sněžných děl tu nepřetržitě chrlí technický sníh už víc než týden. V sobotu by chtěli vlekaři zkusit strojově upravit okruh pro běžkaře v areálu. Na zahájení sezony v pátek při večerním lyžování od 18:00 zve i další železnorudský areál Nad Nádražím, který rovněž od minulého týdne vyrábí umělý sníh.

V pátek se mají rozjet vleky také v areálu Samoty, který má letos jako novinku dětský lyžařský vlek. V sobotu předběžně ohlásil začátek sezony areál Weissova louka. Také areál v Kašperských horách v jiné části Šumavy zahájí podle Radky Záhořové ze společnosti Snowhill provoz nejspíš pátečním večerním lyžováním, přesné informace jsou na internetu.

Také v Pardubickém kraji se poprvé rozjedou lyžařské vleky. Sněhu je dostatek v horských oblastech, v níže položených místech se provozovatelé usilovně snaží sjezdovky připravit. S jistotou mohou lidé zamířit do Čenkovic v Orlických horách, kde leží zatím kolem 30 centimetrů sněhu. O víkendu by mohly být lyžařům k dispozici také oblíbené sjezdovky v Hlinsku na Chrudimsku a Peklák na Orlickoústecku. Velké lyžařské středisko Sněžník v Dolní Moravě plánuje zahájit provoz až 18. prosince po dokončení rozsáhlé modernizace areálu.

Také ve všech hlavních střediscích východních Krkonoš a Orlických hor začne o víkendu lyžařská sezona naplno. Na sjezdovkách leží od 10 do 60 centimetrů sněhu a nynější silné mrazy umožňují vlekařům dál zasněžovat. V noci na dnešek také napadlo až 20 centimetrů sněhu. V areálu Černá hora u Janských Lázní jsou již nyní v provozu sjezdovka Černohorská s dojezdem k dolní stanici kabinkové lanovky a sjezdovka Anděl, vše v celkové délce 4,1 kilometru. Leží na nich asi 40 centimetrů sněhu.

Všechna hlavní přepravní zařízení pojedou o víkendu v největším českém středisku Špindlerův Mlýn. V pátek se rozjede lanovka na Medvědín a vleky na Medvědíně a v Horních Mísečkách. V areálu Svatý Petr pojedou od soboty všechny tři lanovky. V Peci pod Sněžkou bude od soboty v provozu vlek na sjezdovce Javor a lanovka na Hnědý vrch. Ve středisku Herlíkovice na sjezdových tratích leží 40 centimetrů sněhu a sezona tam začne v pátek večerním lyžováním. V pátek večer zahájí sezonu i Skipark Mladé Buky nedaleko Trutnova, kde bude v provozu hlavní svah a dva lyžařské vleky. O víkendu pojede i vlek ve Strážném. V Říčkách bude lyžařům od pátku k dispozici červená sjezdovka s asi 60 centimetry sněhu. „Modrou sjezdovku Loučky otevřeme o víkendu. V provozu bude lanová dráha, občerstvení, ski servis a půjčovna. Před víkendem upravíme podle sněhových podmínek alespoň část běžeckých tratí,“ informovali vlekaři z Říček.

V Krušných horách začne o víkendu provoz v několika skiareálech, otevřena ale bude zatím jen část sjezdovek. Další budou upravovat provozovatelé zimních středisek postupně. Už od pátku se začíná lyžovat na Klínovci, o víkendu mohou lyžaři také na sjezdovky v Božím Daru a zahájení provozu ohlásila i Bublava. Na svazích leží od 45 do 75 centimetrů sněhu a podmínky pro lyžování mají být dobré.

V zimních střediscích v Libereckém kraji už v pátek ráno zahájí sezonu oblíbené zimní středisko Severák v Jizerských horách, rozjede se i lanovka na Čertovu horu v krkonošském středisku Harrachov. Večerním lyžováním na sjezdovce F10 pak začne zimní sezona také v libereckém Sportovním areálu Ještěd. V dalších střediscích se rozjedou vleky a lanovky o víkendu.

Jako první se v Ústeckém kraji rozjede vlek v centru Bouřňák na Teplicku. Lyžovat se začne v pátek v poledne. Vleky v ostatních areálech spustí provozovatelé v sobotu ráno. První lyžaři se na oslavu začátku zimní sezony svezou na Bouřňáku v pátek odpoledne zdarma. O víkendu budou v provozu dva vleky na sjezdovce Hrobská a pro děti vlek Mikeska v Mikulově. Na sjezdovkách je celkem asi půl metru umělého i přírodního sněhu.

  • Lyžování na Špičáku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151271.jpg
  • Špindlerův Mlýn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1328/132738.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2002/200178.jpg