Sobotka: Skandál pražského radního bude řešit vedení ČSSD

Praha - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se dnes v Lidovém domě pustil do pražské ČSSD. Organizace by podle něj měla ve vlastním zájmu rychle vyřešit skandál svého radního Lukáše Plachého, který je podezřelý, že si kupoval vnitrostranickou podporu od kolegy Ivana Jirkovského. Jirkovský si jednání nahrával, v úterý byl kvůli tomu vyloučen z ČSSD. Plachý ovšem tvrdí, že je nevinný, ve věci proto podal trestní oznámení. Podle jeho verze úplatek nenabízel, ale o úplatek byl žádán. Kauzou se bude zítra zabývat stranické grémium, kam jsou pozváni i zástupci pražské ČSSD. Skandál podle Sobotky nesmí zatěžovat pražskou ČSSD ani nové vedení hlavního města.

Sobotka také uvedl, že o prošetření kauzy požádal Ústřední kontrolní komisi (ÚKK). Dobré by podle něj také bylo, kdyby případ prošetřila policie. Šéf ČSSD řekl, že už má návrh, jak situaci řešit, seznámí s ním ale nejprve stranické vedení. Předseda ÚKK Martin Starec uvedl, že se případem už zabývala kontrolní komise okresní, proti jejímu verdiktu bylo podáno odvolání, nyní se jím zabývá komise krajská v Praze, a teprve potom bude v případě odvolání řada na komisi ústřední. „Zatím jsme se tím zabývali jen z metodického hlediska,“ dodal.

TOP 09: Plachý by měl okamžitě rezignovat

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dnes v reakci na kauzu oznámil, že bude po Plachém požadovat prokázání neviny. Jinak bude chtít po ČSSD vyvození důsledků. Plachý podle Lidových novin slíbil 100 tisíc korun spolustraníkovi za zařízení podpory při tvorbě kandidátky pro volby na magistrát. Dokazovat to mají nahrávky. V prohlášení ale vinu odmítá s tím, že ho očistily v minulých měsících vnitrostranické orgány. Podle Sobotky ale případ, kterým se sociální demokracie zabývá už několik měsíců, vyřešen není.

Svoboda požaduje, aby Plachý prokázal svou nevinu například tím, že nahrávka, která má jeho vinu prokazovat, je nepravdivá nebo zfalšovaná. Osobně prý s Plachým nemluvil, komunikuje ale s vedením ČSSD. Okamžitou rezignaci Plachého na všechny funkce ve vedení města požaduje opoziční TOP 09. „Považujeme toto jednání za naprosto neetické a nemorální,“ napsal předseda zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček. Plachý je kromě radního i šéfem ČSSD v Praze 9.

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24
Vydáno pod