Na výměnu starých řidičáků zbývá necelý měsíc

Praha - Necelý měsíc už zbývá lidem na to, aby si vyměnili své řidičské průkazy. Jde o doklady vydané od ledna 1994 do prosince 2000. Městské úřady a magistráty na to mají 20 dnů, držitelé končících průkazů, kteří budou chtít na Nový rok usednout za volant, tak musí požádat o výdej nového dokladu nejpozději 11. prosince. Řidiči ale výměnu zatím příliš neřešili. Pro nový řidičský průkaz si podle ministerstva dopravy nepřišlo ještě přes 400 tisíc lidí. Jen v Praze si řidičák nevyměnilo 60 tisíc řidičů, na 16 tisíc lidí čekají v Brně. Zbytek zájemců ale zřejmě přijde až na samém konci roku.

Ministerstvo dopravy evidovalo k 30. listopadu 425 548 nevyměněných dokladů, což je asi 6,64 procenta registrovaných řidičů v Česku. Během listopadu se vyměnilo 95 334 řidičáků, podléhajících výměně. Dopravní policie se chystá od ledna jízdu s propadlým průkazem trestat pokutami od 1 500 do 2 500 korun.

Ve skutečnosti zbývá vyměnit o něco menší množství dokladů, například na pražském magistrátu leží 20 tisíc nových řidičáků, pro které si zatím motoristé nepřišli. Přesto by měly během příštího týdne na úřady dorazit statisíce zájemců. Úřady v obavách z návalů už prodloužily úřední hodiny – zatím však bez většího efektu.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Úřední hodiny na pražském magistrátu

Otevřeno je ode dneška i v pátek 10. a 17. prosince od 7:00 do 14:00 a o sobotách 4., 11. a 18. prosince od 8:00 do 13:00.

Jenom málo lidí přišlo kvůli výměně řidičského průkazu na pražský magistrát, který měl poprvé mimořádně otevřeno v pátek. Podobné je to i na dalších místech, úředníkům už dochází trpělivost. „Všechny tyto akce vyšly nadarmo. I kdybychom nabízeli zlaté tele, tak opozdilci nepřijdou,“ postěžoval si mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

V Karlových Varech magistrát kromě prodloužených hodin na přepážce v úředních dnech vyšel také lidem vstříc i zavedením mimořádných pátečních služeb. Řidičský průkaz mohou přijít vyměnit v tento den od 8:00 do 12:00. V Karlových Varech i Sokolově mohou řidiči využít systém elektronického objednávání na webových stránkách města, kde se mohou objednat na určitý den a hodinu, a tak se vyhnout čekání ve frontách.

Ministerstvo dopravy odhaduje, že starý a nadále neplatný řidičák bude mít 1. ledna příštího roku v kapse až 300 tisíc řidičů. O průkaz mohou řidiči zažádat i po 1. lednu, ale se starým řidičákem nesmí usednout za volant.

Leták s výzvou k povinné výměně řidičských průkazů
Zdroj: www.vymentesiridicak.cz/Ministerstvo dopravy