Kapři jsou novou zbraní v boji proti cholesterolu

Praha - Kapři mohou v blízké budoucnosti nahradit prášky na srdce. Jejich maso totiž útočí na lidský cholesterol. Vědcům se podařilo úspěšně ukončit testy, ve kterých zkoumali, jestli tradiční ryba krmená speciální směsí dokáže často nebezpečnou látku z těla vyhnat. Pacientům po operacích se po něm navíc zlepšovalo hojení ran a lépe odolávali zánětům. Zlepšení zdravotního stavu nastalo téměř u sta procent účastníků studie.

„Celkový cholesterol léčených osob, když to řekneme z výchozí hodnoty, klesl o 30 procent,“ pochvaluje si výsledky výzkumu Věra Adámková, přednostka preventivní kardiologie pražského IKEMu. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce.

Kapři dostávají speciální krmivo

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Projekt s kapry začal před dvěma roky, když vědci rybám naordinovali dietu z granulí obsahujících různé rostlinné oleje. Součástí směsi jsou i části lnu, řepky a dalších semínek. „Len a řepka obsahují větší množství omega 3 mastných kyselin, které se přetváří v mase na ty zdravé nenasycené,“ uvedl Pavel Kozák z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Bosňanech. Nenasycené kyseliny pak nemocným „vyčistily“ krev. Vylepšené kapří maso dostávalo sto pacientů pražského IKEMu coby lázeňskou kúru až 4x týdně během jednoho měsíce.

Než se kapr dostal lázeňským hostům na talíř, musel projít zdravou úpravou. V Lázních Poděbrady pro něj vymysleli speciální recepty. „Používáme moderní způsoby přípravy bez přepalování, povětšinou jsme jídlo upravovali v konvektomatu a pečením, naopak jsme vyřadili smažení a fritování,“ uvedl lékařský ředitel lázní Vít Mařatka. Rybáři teď jen čekají, až na kapra pro kardiaky dostanou ochrannou známku. Příští rok na podzim ho pak vypustí do volného prodeje.