Policisté zadrželi dva mladíky, kteří nabízeli podomácku vyrobené zbraně

Praha – Policie zadržela dva mladíky, kteří na internetu nabízeli ručně vyrobené zbraně. Podle expertů byly technicky velmi jednoduché a k jejich výrobě muži použili běžně dostupné díly. I přes nenáročnou konstrukci by ale dokázaly člověka vážně zranit nebo zabít. Muži ve věku 18 a 22 let čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a útoku proti úřední osobě. V případě odsouzení jim za to hrozí až šestiletý trest vězení.

Policisté objevili oba mladíky na internetu, když nabízeli brokovnici a náboje. Předstírali proto zájem nějaké zbraně koupit a domluvili si schůzku. Ta se odehrála ve středu na parkovišit u vlakového nádraží v pražských Holešovicích. „Ve chvíli, kdy došlo k nabídce zbraní ze strany prodejců, odkryli muži zákona svou identitu a snažili se dvojici překupníků zadržet. Ti v tu chvíli okamžitě proti policistům namířili pistole, které měli do té doby ukryty pod bundami. To jim ale nebylo nic platné, protože vycvičení policisté je okamžitě zpacifikovali a zadrželi,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policie pak u obou mladíků zajistila krátké i dlouhé střelné zbraně, většinou podomácku vyrobené. V kufru auta navíc objevili několik desítek nábojů různé ráže, které podezřelí zčásti sami vyrobili a zčásti upravili, aby zvýšili jejich účinnost.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Oba překupníci jsou bratři a pocházejí z Brna. Proč ale zbraně shromažďovali, policie zatím neví. Stejně nedokážou kriminalisté odpovědět na otázku, zda byly nalezené zbraně použity při jiné trestné činnosti. Oba zadržení totiž odmítají vypovídat.