Komora tlumočníků znakového jazyka slaví deset let existence

Praha - Česká komora tlumočníků znakového jazyka slaví 10 let od svého vzniku. Celoroční akce vyvrcholily Mezinárodní konferencí. V rezidenci primátora na pražském Mariánském náměstí se dopoledne sešla stovka jejích členů a příznivců. V roce 2000 měla komora pouze pět tlumočníků, dnes už skoro sto dvacet. Komora si klade nemalé cíle - vzdělávat tlumočníky tak, aby mohla neslyšícím zajistit kvalitní služby srovnatelné se světem.

„Jako jediná organizace máme vzdělávací program pro tlumočníky znakového jazyka, který je komplexní,“ uvedla předsedkyně České komory tlumočníků znakového jazyka Naďa Dingová. I v dnešní době ale průvodci mezi světem slyšících a světem ticha narážejí na řadu problémů - zákony totiž na ně zatím moc nemyslí. Komora doufá, že se to brzy změní. Komora intenzivně vyjednává s ministerstvem práce a sociálních věcí, aby se jasně stanovilo, kdo je vlastně tlumočník znakového jazyka a jakou má mít odbornou způsobilost.

Komora spolupracuje s dalšími podobnými organizacemi a institucemi v Česku i zahraničí. Od roku 2003 je členem Evropského fóra tlumočníků znakového jazyka, se kterým řeší podobné problémy – například nesprávný postoj veřejnosti k neslyšícím. Podle Marca Nardiho ze Světové asociace tlumočníků znakového jazyka udělala česká komora v této oblasti velký kus práce.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)