Alkohol u mladistvých kontrolovala i policie v Ostravě

Ostrava – První prosincový víkend si policisté po celé republice vybrali ke kontrole hospod, restaurací a barů, aby prověřili, zda se v nich neprodává alkohol i mladistvým. V Moravskoslezském kraji na akci s názvem „Mládež“ doprovázely městskou policii také sociální pracovnice. Například v Ostravě-Porubě společně prověřili deset vytipovaných restaurací, barů a heren, během zátahu naměřili alkohol v krvi u téměř desítky mladistvých.

„Jedná se o akce, které se provádějí pravidelně. Jsou preventivní, spolupracujeme s policií a naším úkolem je zmapovat terén a zjistit, jestli děti a mladiství užívají alkohol,“ vysvětlila kurátorka mládeže Hana Vránková z městského obvodu Ostrava-Poruba.

Pokud policie majiteli baru prokáže, že alkohol někomu, komu ještě nebylo osmnáct, prodali v jeho podniku, hrozí mu trest od peněžní pokuty ve výši tři tisíce korun až po jeden rok vězení. Mladistvého hříšníka policisté předají do rukou kurátorek. „Oznámíme to rodičům, pozveme si je společně a podle situace povedeme výchovný pohovor,“ prozradila následující kroky Hana Vránková.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Akce typu „Mládež“ jsou podle kurátorek i policie potřebné. Oproti loňskému roku počet případů, kdy policisté odhalili podání alkoholu mladistvému, stoupl v Moravskoslezském kraji téměř dvojnásobně. Nejvíc jich bylo na Karvinsku.

Akce \"Mládež\" - ostravská policie zjišťuje, zda mladiství nepožívají alkohol
Zdroj: ČT24