Spor John-Martinů: Premiér se dnes sejde s policejním prezidentem

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se dnes sejde s policejním prezidentem Oldřichem Martinů. Důvodem je výzva ministra vnitra Radka Johna (VV), aby Martinů odstoupil. Nečas se chce sejít i s Johnem. Premiér to řekl včera v Otázkách Václava Moravce. Oba aktéry už přijal i prezident Václav Klaus. Nečas považuje spor mezi ministrem a policejním prezidentem za citlivou věc, která může ovlivnit nejen vztahy v koalici, ale i bezpečnost země. Na otázku, zda má ministr John podporu svého premiéra, Nečas odpověděl, že „pan ministr vnitra je předseda koaliční strany“.

S Johnem hodlá Nečas hovořit i o nutných změnách v policii a o provedení protikorupčních opatření. „Policie musí přinést výsledky v boji proti korupci,“ řekl Nečas s tím, že je policii třeba zefektivnit - Česko má podle něj největší policii v EU vzhledem k počtu obyvatel.

Ministr vnitra a předseda VV John již dříve řekl, že výměna policejního prezidenta byla tématem jednání koalice už v létě. Nejde tedy podle něj o nic nového. Vzhledem k tomu, že všechny vládní strany měly v programu boj s korupcí a 10. prosince by se vláda měla zabývat protikorupční strategií, byl by podle Johna dobrý signál, kdyby přišel nový policejní prezident. „Hlavní problém ale bude nástupce,“ poznamenal John. Dodal, že nechce, aby kvůli tomu vznikl v koalici konflikt. Ministr vnitra ani premiér nemohou policejního prezidenta odvolat. Podle dohody Johna a Nečase ale musí premiér potvrdit jméno případného nástupce Martinů.

Exministr vnitra František Bublan:

"Já bych ho (Martinů) asi podpořil, ale současně bych si byl vědom toho, že když podpořím policejního prezidenta, tak odepíši ministra vnitra, protože oni vedle sebe fungovat nemohou. Je to těžké rozhodnutí a otázka pro premiéra, jak z toho vyklouzne.

To, že je rozpočet na příští rok ponížen o tak velkou částku, je vina ministra vnitra, respektive celé vlády, že takto rozhodla. Přesunuli ho na policejního prezidenta, který samozřejmě dělá, co může, tzn. škrtá, kde se dá. A potom bude vláda říkat: 'Ty můžeš za to, že je policie nefunkční.' To je špatný postup."

John vyzval policejního prezidenta k rezignaci minulé pondělí. Zdůvodnil to údajně neutěšenou situací v policii. Bývalý zástupce policejního prezidenta a nový náměstek ministra vnitra Viktor Čech v médiích uvedl, že policisté zabývající se nejzávažnější kriminalitou necítili ze strany Martinů podporu. Atmosféru ve vedení policie popsal v médiích slovy „totální nespokojenost ředitelů útvarů s vedením“. V Otázkách Čech řekl, že se mu v debatě s Martinů nepodařilo získat pro prestižní policejní útvary, věnující se odhalování korupce, peníze. Nepřesvědčil šéfa, že nelze pouze škrtat plošně. Odmítl současně, že by od Martinů někdy slyšel kritiku výsledků práce těchto útvarů.

Poté, co Johnovi prudce klesla popularita, média spekulují o jeho udržení v čele Věcí veřejných. Pád preferencí bude strana řešit příští víkend na ideové konferenci v Hradci Králové, o možné výměně lídra členové strany veřejně nehovoří.