Praha se potýká se zimou, noc zde nepřežil již desátý člověk

Praha - Rozbředlý sníh působí problémy v dopravě i chodcům. Čekárny u lékařů se plní pacienty se zlomeninami. Jde především o lidi, kteří upadli na neuklizených chodnících v metropoli. Magistrát tvrdí, že dělá co může. Počasí ale stále komplikuje také život bezdomovcům. Silné mrazy mají po dnešní noci další oběť. Dnes ráno bylo v pražských Kobylisích nalezeno tělo asi pětatřicetiletého muže. Jedná se o desátého člověka, jenž umrzl během letošní zimy v hlavním městě, od začátku prosince je pak již osmým mrtvým.

Vrstva měkkého sněhu komplikuje život chodcům. Za úklid chodníků odpovídá majitel přilehlého domu nebo radnice. Města se ale mnohdy raději připojistí a vyvěsí seznam ulic, kde nechají sníh odklízet. Nicméně mnohdy ani tyto chodníky vymetené nejsou a lidé se musí bořit v hlubokém sněhu. „Já jsem byl ujištěn, že v tuto chvíli všechny mechanismy, které má k dispozici Technická správa komunikací, jsou v terénu,“ vyjádřil se k situaci náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Další nebezpečí číhá na chodce i stojící automobily na střechách domů, z nichž padají vrstvy sněhu. Podle hasičů to jsou nicméně majitelé objektů, kteří jsou povinni sundávat sníh ze střech. Hasiči museli také od rána vyjíždět k odstraňování rampouchů. Teploty kolem nuly mají vydržet až do středy. Hrozba pádů sněhu a rampouchů ze střech se tak zvýší.

Mrazivá noc má v Praze další oběť

S nízkými teplotami se již dlouhou dobu potýkají lidé bez přístřeší. Dnešní noc nepřežil pětatřicetiletý muž, který byl nalezen v Kobylisích. Je to už desátá oběť mrazů. Lékař byl k tělu podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové přivolán do ulice Slancova před sedmou hodinou ranní. „Po ohledání těla byla nařízena pitva, která objasní konkrétní příčinu úmrtí,“ dodala. Smrt v důsledku podchlazení se ale jeví jako nejpravděpodobnější.

Pražští strážníci od pátku kvůli silným mrazům častěji kontrolují místa, na kterých přebývají bezdomovci. Zaměřují se především na opuštěné objekty, chatové kolonie a provizorní přístřešky. Policie prověřuje, v jakém stavu lidé bez domova jsou, a dává jim informace, kam se mohou obrátit s žádostí o pomoc.

„My zjišťujeme, jak se ti lidé v těchto mrazech mají, snažíme se jim nabídnout nějakou sociální pomoc, odkazujeme je na různé sociální služby, snažíme se zajišťovat lékařskou pomoc - jednou jsme podchlazenému zachránili život,“ uvedl Vladimír Zlámal z pražské městské policie. Bezdomovce v posledních dnech trápí nejen silné mrazy, ale také sníh. Tato kombinace je pro ně podle lidí, kteří bezdomovcům pomáhají, nejhorší. Na sněhu jim totiž zvlhne oblečení.

Praha bude hledat místo pro stanový tábor pro bezdomovce

Zástupci Prahy a neziskových organizací budou hledat místo, kde by mohlo v případě mrazivého počasí vyrůst stanové městečko pro bezdomovce. Shodli se na tom dnes účastníci jednání sociálního výboru zastupitelstva. „Na výboru byla ustanovena pracovní skupina, která bude reagovat na aktuální počasí,“ potvrdil ředitel pražského centra sociálních služeb Tomáš Ján, které provozuje bezdomoveckou loď Hermes.

Skupina si podle Jána dala za úkol během příštích dnů vyhledat další místa, kde by mohli lidé bez přístřeší v mrazivých dnech přenocovat. Jednou z variant je podle Jána stanové městečko, uvažuje se ale i o nevyužívaných prostorách, které patří pražskému magistrátu. Stanový tábor byl v minulých letech postaven na Letné, kvůli stavbě tunelového komplexu Blanka by pro něj letos bylo potřeba najít jiné umístění.