Novým náměstkem ministra obrany je Libor Karásek

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra dnes jmenoval nového náměstka pro ekonomiku. Stal se jím bývalý starosta Uherského Hradiště Libor Karásek (47) z ODS. Vondra od svého nástupu do funkce vyměnil už několik vysokých funkcionářů. Jmenování Karáska zdůvodnil stejně jako v minulých případech tím, že se snaží vybudovat nový tým pro vedení resortu.

Pozice náměstka pro ekonomiku nebyla obsazena od 22. září, kdy Vondra odvolal Tomáše Perutku. Jeho úkoly dočasně vykonával ředitel ekonomické sekce Libor Tejnil. „Pokračuji ve stavbě nového manažerského týmu, který mi pomůže v resortu realizovat potřebné systémové změny,“ uvedl ministr. Karásek je podle něj člověk s dlouholetými zkušenostmi z regionální politiky v Uherském Hradišti a Zlínském kraji. Starostou byl osm let, před letošními komunálními volbami ale neuspěl ve stranických primárkách.

V listopadu Vondra vyměnil také prvního náměstka, který má na obraně na starost zahraniční vztahy a vyzbrojování armády. Z funkce odešel Jan Fulík a na jeho místo nastoupil exministr obrany Jiří Šedivý. Krátce po nástupu na ministerstvo Vondra jmenoval náměstkem pro personalistiku bývalého poslance ODS Michaela Hrbatu, který nahradil odvolaného Františka Padělka. Vondra má nyní tři náměstky, Hrbata a Karásek jsou stejně jako ministr občanští demokraté.

Personální změny na obraně se dotkly i dalších vysoce postavených úředníků. V sobotu odvolal Vondra ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Staňka, který měl ze své pozice na starosti nákupy armádní techniky. 

Ministerstvo obrany
Zdroj: ČT24
Vydáno pod