Podle ministra školství patří dětští násilníci do přísnějších zařízení

Orlová – Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce přísnější ústavy pro dětské násilníky. „Detenční ústavy by neměly být věkově omezené. Měly by být speciálně pro tyto děti, měl by to být stejný model jako pro dospělé pachatele - léčebný, psychiatrický režim s velmi přísnou ostrahou,“ uvedl Dobeš. Nezletilí pachatelé by museli absolvovat revizní vyšetření, po kterých by se zvažovalo, jestli mohou zpátky na svobodu. Dobeš to dnes prohlásil v Orlové na Karvinsku v reakci na narůstající agresivitu dětí, když předminulý týden šestnáctiletý mladík v Ostravě postupně pobodal a vážně zranil tři děti.

Ministr plánuje, že by měly vzniknout čtyři skupiny zařízení, v tom nejpřísnějším by přitom byl podobný režim, jako pro dospělé kriminálníky. Nové detenční ústavy by mohly vzniknout v současných výchovných ústavech v Boleticích a Polance nad Odrou. „Je potřeba diferencovat ústavy, tedy oddělit dětské domovy rodinného typu od terapeutických ústavů až po detenční ústavy,“ řekl Dobeš. 

Problematiku bude řešit s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS). „Hodlám to iniciovat u ministra Pospíšila, abychom se nebavili jenom o mladistvých, ale hranici stáhli dolů, protože poslední případy ukazují, že společnosti mohou být životně nebezpečné i děti. Chceme jim pomoci se léčit, aby na to nedoplatila v budoucnu společnost a děti samy, protože pak rostou pro Mírov, což není dobré,“ konstatoval. Ve školách by podle Dobeše mělo také působit zhruba 1 000 psychologů nebo speciálních pracovníků. 

Ministr zvažuje, že nechá prověřit postup školy v případu šestnáctiletého útočníka, který pobodal tři děti. Česká školní inspekce by měla zjistit, jestli škola nahlásila problémy a náznaky násilného chování u útočníka sociálnímu odboru radnice. „Zatím mám informace od otce jednoho pobodaného hocha, že škola informace předala sociálnímu odboru,“ uvedl Dobeš.