Reportéři ČT: Přešlo léto a napadl sníh. Barokní pivovar stále nemá střechu

Roudnice nad Labem - Letos na jaře nechala radnice v Roudnici nad Labem strhnout střechu z barokního památkově chráněného pivovaru. Její krok kritizovali památkáři a někteří z místních obyvatel. V létě jsme o tomto případu odvysílali reportáž. Radní následně slíbili, že budovu nechají znovu zastřešit. Uběhlo půl roku, napadl sníh a cenná budova je stále bez střechy. „Dneska máme zkomplikovanou situaci opravdu tím, že jsou mrazy a napadl na to sníh. Nehledě na to, že léto bylo velice deštivé, ten objekt protekl strašlivým způsobem a ta situace se dramaticky zhoršuje,“ říká restaurátor Jiří Brodský.

„Já jako profesionální restaurátor se už dále na to nemůžu dívat, protože město nechalo strhnout cenný barokní krov. Tak to začalo,“ vypráví Brodský. Město svoje rozhodnutí odůvodnilo tím, že americký majitel objektu John Bailey se o budovu nestará a střecha ohrožuje bezpečnost lidí. Pan Bailey měl prý možnost pivovar opravit ze státních prostředků, ale tuto možnost nevyužil.

„To bylo v roce 2008. Na území městské památkové zóny se nachází osm set památkových objektů a jediný památkový objekt byl upřednostněn pro celou výši dotací, což bylo asi pět set tisíc korun. Ostatním se nedalo nic a za ten rok se to dalo jenom panu Baileymu na roudnický pivovar. A bohužel on tuto dotaci nevyužil. Dotace se vracela,“ zlobí se starosta Roudnice Josef Bakeš.

Barokní pivovar v Roudnici stále nemá střechu a chátrá. (zdroj: ČT24)

Bailey se brání tím, že dotaci v roce 2008 nemohl využít. Roudnická radnice mu prý komplikovala práci svými úředními zásahy, takže by nestihl ukončit stavební práce v termínu, aby mu byla dotace skutečně vyplacena.

Dění kolem pivovaru má další otazníky

Bojovníci za záchranu pivovaru připouštějí, že Bailey skutečně pro záchranu historicky cenné budovy stojící na lukrativních pozemcích toho mnoho neudělal. Jsou ale přesvědčeni, že rozhodnutí strhnout střechu bylo účelové.

John Bailey totiž odmítl městu budovu prodat za půl milionu korun, tedy za tolik, za kolik ji koupil, a požadoval deset milionů. Radní navíc na jaře oznámili, že by na místě pivovaru chtěli postavit garážový dům.

Dění kolem pivovaru má další otazníky. Posudek statika, na jehož základě byla střecha odstraněna, se stal terčem kritiky nejen památkářů, ale i dalších statiků. „Pivovar byl velmi poškozen,“ říká statik Jan Vinař. „Rozhodně mu naprosto neprospěl ten poslední zásah, to znamená zbourání krovu,“ zdůrazňuje.

Střechu včetně cenných barokních krovů navíc odstraňovala firma patřící tchýni jednoho z roudnických místostarostů. Její pracovníci barokní krovy v rozporu s nařízením statika rozřezali a poházeli na dvůr pivovaru, část krovů zmizela úplně. „K tomu se už vůbec nedokážu vyjádřit,“ diví se starosta.

Volby se musí opakovat

Po odvysílání reportáže ČT se v regionálním tisku spustila bouřlivá diskuze. Bakeš poté v srpnu letošního roku ve vysílání Českého rozhlasu slíbil, že město nechá pivovar znovu zastřešit.

Pan Brodský se dokonce kvůli záchraně pivovaru angažoval ve volbách za sdružení Společně pro Roudnici.

Přesto, že nevedl žádnou volební kampaň, dostal druhý největší počet preferenčních hlasů. Jeho sdružení zvítězilo s pěti mandáty, TOP Star vedené starostou Bakešem získalo pouze dva.

Jiří Brodský se na základě volebních výsledků těšil na to, že se mu jako zastupiteli povede dění kolem chátrající budovy rozhýbat. Jenže už během voleb se objevily stížnosti na kupčení s hlasy.

Soud rozhodl, že se volby v jednom z místních okrsků musí opakovat. Do té doby se nemůže sejít nové zastupitelstvo a městu dočasně vládne staré vedení, které má omezené pravomoci a například nemůže nakládat s majetkem.

Příliš erudovaná stížnost

Z kupčení s hlasy byl obviněn také lídr sdružení, za něž kandidoval Jiří Brodský, dosavadní místostarosta Vladimír Urban. Představitelé sdružení jsou ale přesvědčeni, že šlo o snahu poškodit vítěze voleb.

Podání totiž podal jistý Milan Kotlár, který v Roudnici nemá trvalé bydliště, nemohl tu tudíž volit a vlastně si ani stěžovat.

Nicméně je pan Kotlár v Roudnici známá firma. Pořad Reportéři ČT o něm a jeho kumpánovi, kteří se pokusili podvést svého známého, v roce 2008 odvysílal nelichotivou reportáž.

„Podivné bylo, že to jeho podání bylo podezřele erudované,“ zamýšlí se bývalý roudnický zastupitel Libor Svět. „Další podání podala paní Kotlárová, která ho v podstatě opsala. Takže to druhé podání zjevně účelově reagovalo na to, že pan Kotlár v Roudnici nebydlí. A paralelně bylo podáno třetí podání, které bylo vysloveně zaměřeno už osobně na pana Urbana,“ dodává Svět.

Kotlárovou a dalšího stěžovatele pana Vlastimila Vrecka se Reportéři ČT pokusili najít. Jenže na adresách, které uvedli ve stížnosti, nikdo nebydlí.

„Mrzí mě to kvůli té stavbě“

Ať už opakované volby v Roudnici dopadnou jakkoliv, dříve než v lednu pan Brodský do lavice zastupitele v Roudnici neusedne. Pivovar do té doby budou dál zřejmě sužovat mrazy kombinované s možnými oblevami. „Mrzí mě to samozřejmě kvůli té stavbě,“ říká pan Brodský.

Město sice má v ruce projekt provizorního zastřešení, ale podle starosty Bakeše nemůže nic dělat, protože nejdřív musí doběhnout správní řízení s americkým majitelem, kterému stavební úřad nařídil pivovar zastřešit.

Správný hospodář a architektonické dědictví

„Musíme dodržet lhůty, protože jinak bychom se chovali jako nesprávný hospodář, protože my do toho nemůžeme strčit městské peníze, neboť je to majetek soukromý,“ hájí postup radnice Bakeš.

Jenže město může využít zákona o ochraně architektonického dědictví. Ten umožňuje vstoupit na půdu soukromého vlastníka v případě, že hrozí devastace památky.

Vydáno pod