Na severeu Moravy se zase hůř dýchá

Ostrava - Ovzduší v Moravskoslezském kraji se po krátkodobém přechodném zlepšení znovu výrazně zhoršilo. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu (PM 10) odpoledne na řadě míst regionu až trojnásobně překročily stanovený limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Denní hodnoty jsou nadlimitní na všech 15 měřicích stanicích a odpoledne proti ránu ještě vzrostly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové navíc odpoledne znovu vydali pro oblast Třinecka signál upozornění, který varuje před možnou smogovou situací a vyhlášením signálu regulace. Signál upozornění přitom na Třinecku odvolali teprve v pondělí odpoledne. Na Ostravsku a Karvinsku navíc stále zůstává v platnosti signál regulace. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády tak musí dodržovat ekologická opatření uvedená v těchto dokumentech.

Trojnásobně je mezní hranice prašného aerosolu překročena na deseti z 15 měřicích stanic, ještě ráno to bylo jen na dvou místech. Nejhorší je situace stejně jako dopoledne v Bohumíně na Karvinsku, kde má průměrná denní koncentrace hodnotu 189 mikrogramů na metr krychlový. Nejnižší naměřená hodnota byla odpoledne v Opavě - 99 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové navíc neočekávají výrazné zlepšení a hodnoty i nadále zůstanou nadlimitní.

Mapa znečištění ovzduší na stránkách ČHMÚ.

V oblastech, kde množství polétavého prachu překročilo už trojnásobek denního limitu, by lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti vůbec neměli chodit ven. Zdraví lidé by se při pobytu venku měli vyvarovat fyzické zátěže.