Spor mezi handicapovanými sportovci bude řešit sněmovna i ministr

Praha - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dnes převzala od zástupců Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) petici, v níž se dožadují rovných podmínek pro všechny handicapované sportovce. Vleklý spor s Českým paralympijským výborem (ČPV) tak nyní má v rukou petiční výbor sněmovny, zabývat se jím bude i ministr školství Josef Dobeš (VV).

Němcová sportovcům po dohodě se senátorkou Danielou Filipiovou (ODS) přislíbila, že k problému zorganizují veřejné slyšení, kam pozvou obě strany sporu. Dobeš se s autory petice má sejít příští týden. Podle Němcové není třeba kvůli tomuto sporu měnit zákony. „Je potřeba přes kompetentního ministra dosáhnout toho, aby peníze byly přidělovány na základě výkonnostních parametrů,“ řekla Němcová. Jestliže handicapovaný sportovec splňuje kritéria pro reprezentaci, tak podle ní není důležité, v jakém je svazu.

Kvůli sporům přišli někteří sportovci o paralympiádu

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Sportovce zastupovali předseda petičního výboru David Lukeš a jeho členové Vojtěch Franěk, dvojnásobný účastník a finalista paralympijských her a mistrovství světa v plavání, a Jan Dostál, lyžař s nadkolenní amputací. Oba o poslední paralympiádu vinou sporů přišli.

Petice s více než pěti tisíci podpisy poukazuje na to, že ČPV členy ČSTPS dlouhodobě diskriminuje především tím, že je vylučuje ze systému státních dotací i z účasti na vrcholných světových soutěžích. „Chceme dosáhnout toho, aby se s námi jednalo, přivést Český paralympijský výbor ke společnému jednacímu stolu, vtáhnout i ministerstvo do odpovědného řešení situace,“ řekl Lukeš. Podle něj všichni dávají od problému ruce pryč a řada postižených sportovců mezitím ukončila kariéru. „Česká reprezentace přišla prokazatelně o některé reálně dosažitelné medaile na paralympiádě i mistrovstvích světa a Evropy,“ řekl Lukeš Němcové při předávání petice.

Paralympijský výbor odmítá, že by členy ČSTPS diskriminoval

Paralympijský výbor, který je zastřešující organizací pro sport handicapovaných, taková obvinění odmítá. Argumentuje tím, že postižení sportovci mohou využívat všechny výhody, pokud se začlení do ČPV, a to prostřednictvím nově vytvořené České asociace tělesně handicapovaných sportovců. Naopak ČSTPS ze své organizace letos vyloučil s odůvodněním, že od začátku sporu neplatil členské příspěvky. „Tito sportovci se - nikoliv svým přičiněním, nýbrž vinou vedení svého svazu - ocitli mimo strukturu národního paralympijského výboru,“ vysvětlil v tiskové zprávě ČPV.

Spor vznikl v roce 2004, kdy předseda ČSTPS Jan Nevrkla pohrozil údajně kvůli neprůhlednosti nakládání se státními dotacemi vystoupením z ČPV. Ten jeho krok přijal a považoval za konečný. Případem, který přerostl v osobní spor Nevrkly a předsedy ČPV Vojtěcha Volejníka, se už zabývaly i Nejvyšší a Ústavní soud, který dal za pravdu ČSTPS. „Bez ohledu na to, jakým způsobem je věc posuzována soudy, vůle statutárního zástupce ČSTPS vystoupit byla vyjádřena jasně, bez možnosti jakéhokoli odlišného výkladu a od prosince roku 2004 tedy ČPV nepovažoval ČSTPS za svého člena. Došlo ke zcela bezprecedentnímu zásahu státu do autonomie svazu, který ČPV nemůže v žádném případě akceptovat,“ stojí v prohlášení ČPV.

Olympijské kruhy
Zdroj: ČT24