Ve sněmovně prošla novela, která zastupitelům omezuje odměny z dozorčích rad

Praha – Poslanci podpořili návrh ČSSD, aby placení zastupitelé neměli nárok na odměny, pokud sedí v dozorčích orgánech ve státních, krajských nebo obecních firmách. Podobná předloha už teď platí, radní i další členové zastupitelstev ji však mohou obcházet. Vláda měla k návrhu z pera sociálních demokratů hlavně legislativní připomínky, jde prý ale o krok správným směrem. Případné nedostatky by se měly odstranit v ústavně právním výboru, kam teď návrh míří.

Předloha má zamezit situaci, kdy dostává placený zastupitel odměny ve firmě ve vlastnictví kraje, města nebo obce, případně jimi ovládané, prostřednictvím jiné společnosti. Podle vlády však předloha nepřihlíží k reálné odpovědnosti, kterou zástupci samospráv v orgánech firem mají. Změna by prý také postihla i zastupitele, kteří v orgánech firem působili už před zvolením, a také ty, kteří zde pracují nezávisle na funkci zastupitele.

Úprava se také nesmí dramaticky lišit pro poslance a senátory na straně jedné a pro zastupitele na straně druhé. Pro zákonodárce už obdobné ustanovení platí; nesmějí dostávat odměny za členství v orgánech firem, ve kterých mají podíl stát nebo jím ovládané firmy, případně Česká národní banka.