Ledové kry ucpaly Otavu, Velkým Hydčicím hrozí záplavy

Velké Hydčice - Obec Velké Hydčice čelí nebezpečí záplav, ledové kry dnes zatarasily koryto řeky Otavy a voda se rozlévá po okolí. Domy zatím nezaplavila. Na místě zasahují hasiči, situaci navíc komplikuje déšť. Obec se v podobné situaci ocitla už lednu roku 2004, tehdy ledové kry na tři dny ucpaly koryto řeky a Otava zaplavila desítky zahrádek, garáží a sklepů.

„Voda zatím zaplavila zahrady a rekreační zóny, domy zatím zaplaveny nejsou. Hasiči řeší preventivní zabezpečení objektů,“ uvedl operační důstojník plzeňských hasičů Robert Kučera. Podle něj zatím nikdo není schopen odhadnout, jak se bude situace vyvíjet. „Teď tady ale začalo pršet,“ dodal.

Starosta obce Jaroslav Portašík řekl, že kry ucpaly koryto v místě, kde je mělké, a voda se rozlévá po obou březích. Evakuace lidí podle něj zatím není nutná. „První vlna šplouchla do sklepa, ale teď už opadla a drží se pod domy,“ řekl starosta. Vedení obce varovalo obyvatele, ti jsou připraveni na případné komplikace. Z ohrožených míst u řeky už si odvezli například auta. Podle starosty jede na místo těžká technika, která by měla kry prorazit a koryto uvolnit.

Server iDnes.cz uvedl, že kry jsou nahromaděné v délce asi tří kilometrů od vesnice proti toku, řeka je ale zamrzlá také dva kilometry pod Velkými Hydčicemi směrem k nejbližšímu jezu.

Podobné situaci obec čelila v roce 2004, Povodí Vltavy pak vyhloubilo koryto řeky a vyčistilo okolí.