Heger chce ulevit mladým lékařům, zkrátí například povinná kolečka

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes představil novelu vyhlášky o vzdělávání, která má zlepšit podmínky pro mladé lékaře. Novela by měla platit od 1. ledna 2011 a hlavní změnou je rozšíření základních vzdělávacích kmenů z deseti na šestnáct a výrazné omezení stabilizačních smluv, které vázaly lékaře dalších pět let po ukončení specializačního vzdělávání v nemocnici. Ministr je přesvědčen, že mladí lékaři by měli být s úpravou spokojeni, i když nemohl splnit všechny jejich požadavky. Také proto se s nimi sejde k jednání ještě do Vánoc.

Právě transformace vzdělávání jsou spolu se zvýšením platů hlavními požadavky lékařů. Jen pokud budou splněny, zůstanou doktoři v českém zdravotnictví. Na konci roku totiž při koordinované akci Lékařského odborového klubu hrozí čtvrtina nemocničních lékařů podáním výpovědi. Za vyššími platy hodlají odejít do zahraničí hlavně mladí lékaři, neboť jsou zde prý i lepší podmínky pro vzdělávání.

V současnosti musí medici po ukončení fakulty absolvovat specializační vzdělávání. V prvních dvou letech projdou základním kmenem. Počty základních kmenů se ale rozšíří z deseti na šestnáct, takže už například budoucí oční lékaři nebudou dva roky trávit zcela mimo svůj obor jako dosud, ale rovnou poputují do svého kmenu.

Doktoři mají strávit delší dobu v domovské nemocnici

Větší část vzdělávání mají dle novely lékaři trávit ve své domovské nemocnici. Poté tedy dojde ke zkrácení pobytu na vyšším pracovišti, tedy ve fakultní nemocnici mimo jejich domov, a ministerstvo také vydá pokyn o maximálních cenách těchto stáží. Nyní chtějí některé nemocnice až tisíc korun za den, omezení bude na 350 za den, za měsíc však maximálně 5 000 korun.

Zároveň vyhláška snižuje rozsah takzvaného kolečka z původního roku na šest měsíců. Většinu dvouleté přípravy tedy stráví lékař již ve svém oboru. Nemocnice mají rozšířit možnosti jeho samostatné práce a vnitřními pokyny upravit, jaké pravomoci bude lékař v přípravě mít. První půlrok je přitom  všeobecný a pro všechny společný - dva měsíce praxe na chirurgii, dva měsíce na interně a dva měsíce na anesteziologii a intenzivní medicíně.

Součástí novely je rovněž rozšíření počtů základních oborů na 41, nově je mezi základní obory zařazeno například soudní lékařství, obor paliativní medicína a léčba bolesti se rozdělí na dva samostatné obory. Farmaceuti budou moct využít nový obor s názvem farmakoekonomika. Akreditovaná oddělení nemocnic pak budou vychovávat lékaře nejen pro své potřeby, ale i pro ostatní nemocnice a ambulantní sféru.

Zdravotníci
Zdroj: ČT24/ÚVN