Rozhodnutí o volbách v Praze je nyní na Ústavním soudu

Praha - Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné zaslaly Ústavnímu soudu (ÚS) v Brně stížnost kvůli rozdělení Prahy při letošních komunálních volbách do sedmi volebních obvodů. Tento systém podle nich poškodil menší strany a nahrál ODS a ČSSD. Strany svůj záměr obrátit se na Ústavní soud avizovaly už dříve, protože prvotní návrh na zneplatnění voleb zamítl 11. listopadu Městský soud v Praze. V odůvodnění konstatoval, že stejnou stížnost již strany předložily Nejvyššímu správnímu soudu, který ji zamítl. S jeho rozsudkem se městský soud ztotožnil.

Po nedávných organizačních změnách na Ústavním soudu se stížností nebude zabývat jen běžný tříčlenný senát, ale plénum soudu, tedy patnáctičlenný sbor všech soudců. Důvodem je důležitost volební agendy. Neexistuje žádná lhůta pro rozhodnutí soudu. Politicky ožehavé kauzy však ÚS většinou rozhoduje rychleji než ostatní podněty. Ústavní stížnost je poslední možností, jak zvrátit výsledek voleb v Praze a povolební uspořádání.

Předseda zelených Ondřej Liška věří, že Ústavní soud se bude stížností zabývat „velmi pečlivě“. Strany zastupuje před Ústavním soudem právník Pavel Uhl. Chce dosáhnout zrušení rozhodnutí Městského soudu v Praze, který ponechal výsledky voleb v platnosti. Druhým cílem návrhu je zrušení části zákona o volbách do obecních zastupitelstev.

„Zákon o volbách do zastupitelstev obcí sice umožňuje rozdělit Prahu na více volebních obvodů, ale ustanovení zákona bylo zneužito k jinému účelu, než pro který jej zákonodárce do zákona zapracoval,“ uvedli zelení v prohlášení. Podle nich je navíc v rozporu s ústavou způsob, jakým byly vedeny hranice volebních obvodů, kolik mandátů bylo určeno pro každý obvod a to, že Praha byla rozdělena těsně před volbami. Kdyby se volilo v jednom volebním obvodu jako před čtyřmi lety, měla by ODS o čtyři mandáty méně, ČSSD o jeden.

Rozdělení Prahy prosadila ODS, která měla v minulém zastupitelstvu většinu. Podle kritiků se tím chtěla zbavit menších politických stran. ODS se bránila, že jí takový krok umožňuje zákon a že se v minulých pražských komunálních volbách vždy volilo v jiném počtu obvodů. Pravidla, podle kterých lidé volili do pražského zastupitelstva, byla podle stěžovatelů účelová. Vadí jim i to, že některé subjekty získaly přes pět procent hlasů, přesto nedostaly žádný mandát.

Volby v Praze vyhrála TOP 09, na koalici se ale domluvily ODS a ČSSD. Dohromady mají v 63členném magistrátu celkem 34 křesel. Bez rozdělení Prahy do více volebních obvodů by tak koalice ODS a ČSSD zřejmě metropoli vládnout nemohla.