Pyrotechnici odpálili nalezenou munici z druhé světové války

České Budějovice - Jihočeští pyrotechnici dnes před jednou hodinou odpolední odpálili 1,85 tuny nevybuchlé munice z 2. světové války, kterou minulý týden vyzvedli z bažin na Českokrumlovsku. Při dvou výbuších zničili v takzvané trhací jámě ve vojenském prostoru v Boleticích za pomoci trhaviny TNT 966 kusů munice. Do bažin naházeli vojáci na konci války velké množství hlavně protiletadlových dělostřeleckých granátů. Bylo jich zřejmě několik nákladních aut. V lesním prostoru na Českokrumlovsku pátrali pyrotechnici zhruba na ploše 500 metrů čtverečních.

Množství likvidované munice nebylo pro pyrotechniky nijak nezvyklé. Každý měsíc likvidují kolem tuny munice, pokud se k nim přidají kolegové z Brna, pak to je kolem čtyř tun. Tento případ byl zvláštní tím, že šlo o velké množství munice jednoho druhu. Jednu střelu našel minulý týden myslivec, pyrotechnici pak našli přes 1,8 tuny munice. Původně odhadovali dvojnásobné množství. Na vyzvedávání munice pracovali minulý týden. Největší část munice se skrývala v zamokřených oblastech, kam vojáci na konci války munici odvezli.

Odborníci minulý týden vyzvedávali munici v extrémních podmínkách. Museli prokopat hráz, průběžně odklízeli sníh, rozbíjeli led a po pás v ledovém bahně hledali granáty. Voda s jílovitou hlínou náboje uzavřela. Výbušnina ve střele byla tak aktivní i po šedesáti letech. Při neodborné manipulaci by proto lidem hrozilo nebezpečí. Pyrotechnici na místo v budoucnu opět zamíří, může se totiž stát, že někde v okolí bude pod zemí ukryta další.