Ležely v Dobroníně ostatky Němců? Kosti míří na analýzu

Jihlava - Policisté z Vysočiny předají do pražského Kriminalistického ústavu veškeré kosterní ostatky, které byly letos v srpnu vyzvednuty z masového hrobu v lokalitě Budínka u Dobronína na Jihlavsku. Společně s nimi převezmou experti z ústavu také kompletní dokumentaci a závěry od antropologů z Masarykovy univerzity v Brně. Kriminalistický ústav uskuteční genetickou analýzu ostatků s cílem zjistit identitu obětí a potvrdit, zda se jedná o ostatky Němců, které zde po skončení 2. světové války měli k smrti ubít mstící se Češi.

Policie našla u Dobronína na Jihlavsku v místě údajného hrobu Němců kosterní pozůstatky letos v srpnu. Koncem května 1945 tam údajně místní Češi zavraždili asi 15 německých obyvatel. Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu vraždy. Podle antropologů byla u Dobronína zakopána těla nejméně 13 lidí. U šesti mrtvých určili experti i věk, pohyboval se od 30 do 60 let.

Jak tito lidé zemřeli, se ale zjistit nepodařilo, protože většina z nich byla rozdrcená nebo jinak poškozená. „Většina zranění vznikla až posmrtně, takže je s příčinou smrti spojovat nemůžeme,“ vysvětlila antropoložka Petra Urbanová. Pomocí 3D modelů se odborníci pokoušeli poznat stopy projektilů a dalších zranění. Žádné nábojnice ale v kostech nebyly. To by odpovídalo i příběhu pamětníků, který mluví o údajném ubití 15 Němců krumpáči a rýči.

Výsledky genetické analýzy, která má určit identitu, by měly být k dispozici koncem února příštího roku. „Teprve po provedené genetické analýze bude možné rozhodnout, jakým způsobem bude s ostatky v souladu se zákonem o pohřebnictví naloženo,“ uvedl vyšetřovatel případu Michal Laška.

Německý občan Johann Niebler požádal vedení Dobronína o zřízení pomníku na tamním hřbitově. Ve společném hrobě chce také umístit kosterní pozůstatky lidí nalezené v lokalitě Budínka. Podle starosty Jiřího Vlacha rozhodnou o stavbě pomníku buď sami zastupitelé, nebo bude vypsáno místní referendum. Zastupitelé by se kauzou měli zabývat nejspíš v polovině února příštího roku. 

Dřevěný kříž v Dobroníně
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK