Státní zástupce zastavil stíhání Půty v kauze vraždy podnikatele

Praha - Státní zástupce Tomáš Milec tento týden zastavil stíhání člena Berdychova gangu Tomáše Půty v případu únosu a vraždy podnikatele, jehož tělo se dodnes nenašlo. Podle státního zástupce nebylo prokázáno, že Půta čin spáchal. Spolu s Půtou se podle původního obvinění policie zločinu dopustili další tři muži, jejich stíhání bylo zastaveno již dříve. Případ vraždy podnikatele z roku 2002 byl původně součástí rozsáhlého procesu s lidmi kolem Davida Berdycha.

„Očekával jsem to, nebyl tam žádný důkaz. Tomáš Půta to od počátku popíral,“ řekl Půtův advokát Jaroslav Ortman. Policie podle něho zřejmě tuší, kdo má muže na svědomí. „Ale Tomáš Půta to není,“ dodal.

Půta a spol. podle obvinění policie v minulosti vyrobili padělaný zatykač a další policejní a soudní dokumenty na jméno a adresu podnikatele. V polovině června 2002 se pak prý vydávali za kriminalisty, v Kvašňovicích na Klatovsku muže vyzvali, aby je následoval, a odvezli jej na neznámé místo. Skupina byla podezřelá z toho, že obchodníka mučila a nutila k vydání finanční hotovosti, muž při tom údajně zemřel. Policie po podnikateli pátrá od začátku července 2002.

Půta čelí obvinění i z účasti na loupeži století

Půta byl v minulosti pravomocně odsouzen v souvislosti s činností Berdychova gangu. Za pět loupeží, jednu krádež a porušování domovní svobody mu soudy uložily desetiletý trest. Vedle toho dostal nepravomocně roční trest vězení za brutální útok na posádku pražské záchranné služby z roku 2003. V současnosti čelí například ještě obvinění z účasti na takzvané loupeži století, při níž bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 154,2 milionu korun.

Přepadené vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas.
Zdroj: ČT24