KSČM neprodala sídlo, teď jí hrozí čtyřicetimilionová pokuta

Praha – Komunistické straně hrozí pokuta až 40 milionů korun. Píše to dnešní deník Právo. Strana podle listu prohrála v říjnu soud kvůli zrušení smlouvy o prodeji svého sídla v centru hlavního města. Pokuta by ale komunisty mohla ohrozit, 40 milionů totiž znamená asi dvě třetiny státní dotace, kterou dostali za hlasy v letošních sněmovních volbách. Strana se proti rozsudku odvolala.

Nepravomocný rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 se týká centrály v ulici Politických vězňů. Pokutu by KSČM měla zaplatit italské firmě Poste Re. Informaci v pátek listu potvrdila místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá, která má na starosti hospodaření strany. „Rozsudek nám byl doručen minulý týden,“ uvedla. Strana se podle ní proti verdiktu odvolá.

Kauza budovy komunistů v ulici Politických vězňů začala v roce 2005. Tehdy se KSČM rozhodla, že dům prodá a koupí si nové sídlo. S firmou Poste Re strana podepsala závaznou nabídku. Podle ní měli komunisté sídlo prodat za 405 milionů korun.

Získané peníze hodlala KSČM použít na dostavbu rozestavěného objektu v pražských Vysočanech. Strana kvůli tomu složila i zálohu 20 milionů korun. O tu přišla, když si kontrakt rozmyslela. Kauza komunistické centrály pak otřásla vedením komunistů, když stála pozici místopředsedu strany Václava Exnera.

První problémy s pražským sídlem ale začaly už v roce 1990, kdy budovu KSČM koupila od tehdejších Československých státních drah za 52 miliónů korun. Následoval vleklý vlastnický spor, ve kterém nakonec komunisté zvítězili.