John má podporu VV k výměně policejního prezidenta

Praha - Ministra vnitra Radek John má plnou podporu Věcí veřejných k výměně policejního prezidenta Oldřicha Martinů, kterou prosazuje. O jeho osudu se má rozhodnout ve středu na společné schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS). John dnes novinářům řekl, že s Nečasem o práci policie na řadě schůzek mluvil. Výsledek ale nechtěl předjímat. Neříkám dopředu žádné závěry, uvedl John.

Ministr vnitra vyzval již dříve Martinů k rezignaci. Martinů se potom sešel s prezidentem Václavem Klausem i Nečasem. Policejní prezident interpretoval tato jednání kladně. John dnes řekl, že jednal s premiérem několikrát tento týden. „Domluvili jsme se na skutečně účinném začátku boje proti korupci, to je mé vnímání té řady schůzek,“ uvedl John.

S Nečasem prý John hovořil o tom, jak je možné, že policie nikdy nevyšetřila žádnou velkou kauzu. „Jednali jsme i o tom, co vše mohou politici udělat, jaké podpory komu dávat, aby minimálně jedna kauza vyšetřena byla. Co udělat pro to, aby veřejnost uvěřila, že vláda to myslí s bojem proti korupci vážně,“ podotkl John.

Účinný boj proti korupci by měl začít podle něho od ledna s novým nejvyšším státním zástupcem a John doufá, že i s novým policejním prezidentem. Martinů ale ze zákona odvolat nemůže. V polovině ledna by měla vláda posoudit protikorupční opatření, která ministerstvo vnitra předloží. Podle Johna jde celkem o 57 bodů.