České letouny L-159 stále čekají na nové majitele

Vodochody - Ani na sedmý pokus se Česku nepovedlo prodat bitevníky L-159. Tentokrát se stát snažil udat 14 podzvukových letadel Maďarsku a to asi za dvě miliardy korun. Aero Vodochody usiluje o transakci už skoro 10 let.  Nepochodilo třeba v Izraeli, Keni nebo Indii, tentokráte zkouší prodat letouny do Polska, výběrové řízení nicméně ještě není uzavřeno. 60 podzvukových letadel L-159 má zatím jen česká armáda, z toho jich ale létá jenom 24. Zbytek je uskladněný v hangárech, což stojí vojáky ročně 30 milionů korun.

Letadlo L-159 zatím v maďarských barvách létat nebude. Maďaři na to teď nemají peníze a rozhodnout se chtějí až v polovině roku 2011. „Mohou to být rozpočtové důvody, každopádně ta potřeba našich letadel v Maďarsku nadále trvá,“ popisuje Luboš Šrámek, obchodní ředitel Area Vodochody.

Letadla neuspěla ve Španělsku ani v Bolívii

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Prodat letadla L-159 do zahraničí se Česko pokusilo za posledních deset let hned několikrát. Naposledy loni do Španělska nebo Bolívie. Nic z toho ale nevyšlo. Vedení Aera odmítá, že by L-159 byla symbolem neprodejného vojenského materiálu. „Francouzský Rafal zatím také nebyl prodán, takže si nemyslím, že by tato všechna letadla měla nálepku neprodejná,“ myslí si prezident Aera Ladislav Šimek.

Kromě Maďarska má o tyto české bitevníky zájem také Indonésie a Irák. Nově se teď mluví o prodeji 16 L-159 do Polska. Tamní ministerstvo obrany se ale zatím odmítá k výběrovému řízení jakkoli vyjadřovat. Dokud nebudou oznámeny výsledky, nesdělí o průběhu řízení ani o jeho výhercích žádnou informaci. Potvrdilo, že je pouze 5 uchazečů, jejichž nabídky studuje.

Ladislav Šimek
Zdroj: ČT24