Záchranáři našli v Krkonoších ztraceného turistu, hledali ho celou noc

Špindlerův Mlýn – Záchranáři v Krkonoších měli v noci na dnešek pohotovost. Hledali dvaapadesátiletého turistu, který sešel ze značené cesty v prostoru Vysokého kola u Labské boudy. Vysíleného a podchlazeného muže se jim nakonec podařilo najít před osmou hodinou ráno poblíž Labské rokle. Horská služba dnes v Krkonoších vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Do pátrací akce vyhlášené v sobotu v deset hodin večer se zapojilo na 45 členů horské služby. „Do Krkonoš musel přiletět i vrtulník s termovizí. Vyžádali jsme si také asistenci skupiny policistů s přístrojem, který umožňuje vysledování osoby podle signálu jeho mobilního telefonu,“ uvedl náčelník krkonošských záchranářů Adolf Klepš. Muž, ztracený v horském terénu, se snažil se záchranáři telefonicky hovořit, mluvil ale zmateně a nebyl schopen určit, kde se nachází. „Od chvíle, kdy sešel z cesty, se totiž v těžko prostupném terénu pohyboval jak nad hranicí lesa, tak i v lesním porostu,“ dodal Klepš.

Po ztraceném muži pátrali záchranáři na lyžích, skútrech, v terénních autech a čtyřkolkách. „V nočních hodinách však panovalo na hřebenech hor velmi nepříznivé počasí, vál silný vítr a byla silně snížená viditelnost,“ dodal Klepš. Horská služba proto požádala pracovníky skiareálu ve Špindlerově Mlýně, aby hřebenové trasy projeli těžkou technikou.

V Krkonoších stoupl stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba v Krkonoších dnes vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, což je stále jen mírné nebezpečí. Na hřebenech hor jsou podmínky pro túry převážně bezpečné, pouze s výjimkou některých nebezpečných strmých svahů.

„Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 48 hodin deset až čtyřicet centimetrů nového sněhu, který napadl na zmrzlý podklad,“ píše na webu Horské služby ČR záchranář Viktor Kořízek. Sníh padal v době, kdy na hřebenech foukal silný nárazový vítr, a místy proto může být uloženo více sněhu. „Vrstva nového sněhu není spojena se spodní vrstvou, a tudíž není stabilní. Na hřebenech je sice stále relativně málo sněhu, ale laviny menších rozměrů jsou možné,“ uvedl Kořízek.

Na hřebenech Krkonoš bylo dnes ráno oblačno a mlha, viditelnost dosahovala zhruba 100 metrů. Například na Luční boudě bylo dnes dopoledne šest stupňů Celsia pod bodem mrazu. Celkem leží na hřebenech 35 centimetrů sněhu.

První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásili záchranáři na přelomu listopadu a prosince. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

V minulých letech byl v Krkonoších nejvýše čtvrtý stupeň. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Lavina
Zdroj: ČT24