John: „Protikorupční strategii schválíme a najdeme peníze na platy lékařů“

Praha - Včerejší usnesení konference Věcí veřejných o možném odchodu VV z koalice kvůli protikorupční strategii, by sice mohlo znamenat počínající spor ve vládní koalici, nicméně předseda strany Radek John si nedovede představit, že by vláda protikorupční strategii nedala zelenou. Tudíž jde jen o to, dát tomuto projektu patřičnou váhu. Věci veřejné, které se dnes na své konferenci zabývají též zdravotnictvím, podle Johna vědí, jak přidat lékařům již příští rok – ušetřit chtějí na cenách léků a do oběhu je podle nich třeba dát peníze, které mají naspořené zdravotní pojišťovny.

„Bude to na prvním jednání vlády, které bude následovat po 15. prosinci, já nevěřím, že by se strategie neprosadila,“ řekl John v diskusním pořadu Václava Moravce (OVM) a zároveň dodal, že hlavní pilíř, proč šly VV do politiky, byl právě boj proti korupci.

Avšak jednání vlády, které se mělo původně konat 15. prosince, bylo přesunuto na 14. prosince. Na tomto zasedání se podle Johna dohodne, zda se ministři sejdou ještě do konce roku. Pokud ne, tak první vláda v novém roce bude mít protikorupční strategii na stole. 

Reformy 5 minut po 12., zejména ve zdravotnictví 

John v OVM souhlasil s tím, že dlouhé váhání o změnách a odsunutí reforem až po škrtech způsobila některým resortům mnoho problémů. „Je nutné jednat nejen o škrtech, ale i o reformách. Je to zaspání, bohužel. Lidé se dozvěděli prvně o škrtech a o reformách se dozvědí až po novém roce,“ řekl John. 

Věci veřejné se mimořádně zabývají situací ve zdravotnictví, proto se již několikrát sešly s lékařskou komorou. Radek John v OVM připustil, že v již existujícím systému, který je tak trochu černou dírou, lze ušetřit. „Do zdravotnictví proteče 286 miliard korun – to je 6 rozpočtů ministerstva vnitra. My víme, že část peněz, které se ušetří, by měla jít na platy lékařů.“ 

VV vědí, z čeho přidat lékařům 

První opatření, o němž chtějí jednat s koaličními partnery, je prodloužení tzv. Janotova balíčku – to je snížení cen léků o sedm procent, což znamená úsporu 1,5 miliardy korun. Další peníze lze například hledat ve zdravotních pojišťovnách, kde je nahromaděno 14 miliard korun. Podle Johna je třeba tyto peníze dostat do oběhu. „A úplně nejdramatičtější je kontrola cen léků – my máme některé léky dražší než v Německu a Státní ústav kontroluje cenu léků jen jednou za tři roky, čímž jsme přišli od roku 2008 zhruba o 10 miliard,“ připomněl John s tím, že ušetřené miliardy lze dát do platů lékařů již příští rok. Lékaři místo současných 50 tisíc měsíčně za práci i s přesčasy chtějí až 70 tisíc měsíčně. Šéf VV nicméně v OVM připustil, že všechny tyto návrhy bude třeba ještě projednat s koaličními partnery.

  • Lékaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2139/213891.jpg
  • Milan Kubek byl znovu zvolen do čela České lékařské komory. autor: Stanislav Zbyněk , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2115/211500.jpg