Pospíšil: Méně peněz na platy soudy nezpomalí

Praha – Vládní úsporná opatření, která zahrnují i desetiprocentní škrty v penězích na platy soudních úředníků, nezpomalí rozhodování českých soudů. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Činnost některých soudů se zastavila v průběhu středeční stávky státních zaměstnanců. Připojili se k ní totiž i někteří pracovníci v justici, bez nichž soudy nemůžou fungovat.

„Vedle toho, že dojde k určitému snížení platů, počítáme s opatřeními, která by měla vést k tomu, že celkový chod justice se zefektivní,“ zdůraznil Pospíšil. Jako příklad uvedl spuštění elektronického platebního rozkazu, plánované na příští rok, nebo program pro elektronický přepis mluveného slova soudce, který má v budoucnu nahradit soudní zapisovatelky.

Méně peněz na platy soudních pracovníků by podle Pospíšila nemělo vést ani k jejich masovému propouštění. „Primárně preferujeme variantu snížení mezd než propouštění,“ řekl ministr. Navíc zdůraznil, že schválená úsporná opatření ještě neznamenají, že zaměstnanci soudů přijdou o všechny seškrtané peníze. Pokud se ekonomice bude dařit a v rozpočtu se objeví peníze navíc, bude Pospíšil usilovat o to, aby vláda alespoň část z nich nasměrovala právě na platy v soudnictví. Ty by pak zaměstnanci dostávali formou odměn.

V dlouhodobém horizontu se ale česká justice podle Pospíšila neobejde bez zásadních reforem. „Musíme celý systém justice více zefektivnit a prosadit takové změny, jako je třeba odklon exekucí ze soudů na soukromé exekutory. Jsou to i témata dalších agend jako soudní úschovy a jiné a jiné věci, které pomohou tomu, že i když třeba snížíme počet zapisovatelek o pět procent, tak to nebude mít vliv na chod české justice,“ uvedl Pospíšil.

Na zrušení vrchních soudů by si ODS plácla s komunisty, to ale nestačí

Ještě dál by šel předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten například navrhuje přenechat vedení obchodního rejstříku Hospodářské komoře, což by soudům významně ulehčilo. Ruku by komunisté zvedli i pro rušení vrchních soudů, kterým by se zjednodušila soudní soustava a pravděpodobně i klesly náklady na soudnictví. „Dovedu si představit základní model okresních a krajských soudů a Nejvyššího soudu,“ připustil Filip.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti:

„Podle toho, jak se bude vyvíjet makroekonomická situace země, pokud se ukáže během roku, že se ve státním rozpočtu objeví nějaké prostředky, se kterými nyní nepočítáme, pak budu prosit pana premiéra a celou vládu, aby právě na administrativu alespoň část těchto peněz byla určena.“

Zrušení vrchních soudů dříve navrhovala i ODS. Vzhledem k tomu, že by taková reforma vyžadovala změnu ústavy, je ale problém podobnou úpravu prosadit. Ani pokud by současná vládní koalice podobný krok navrhla a získala podporu KSČM, nestačilo by to na získání ústavní většiny v Senátu, kde má po posledních volbách většinu ČSSD. Ta ale rušení vrchních soudů rázně odmítá.

Samotné zrušení vrchních soudů by ale podle Pospíšila zrychlení justice stejně nepřineslo, protože jejich agendu by bylo třeba přenést jinam. „Začínám být spíše příznivcem postupného evolučního zužování působnosti vrchních soudů,“ dodal ministr.