Nepovedený domácí porod míří před soud

Praha - Těžké neúmyslné ublížení na zdraví při domácím porodu přičítá obžaloba zastánkyni této alternativní metody Ivaně Königsmarkové, prezidentce Unie porodních asistentek. Tu čeká v blízké době proces a podle dostupných informací jde v Česku vůbec o první takový případ se soudní dohrou. Pokud soud prezidentce Unie porodních asistentek prokáže vinu, hrozí jí 6 měsíců až 4 roky vězení.

Sama Königsmarková letos v červnu v rozhovoru pro Českou televizi tvrdila, že nenadálé komplikace se obvykle u porodu doma nedějí. Čeští lékaři podle ní netuší, o čem porod doma je. Přitom ona sama loni v létě vedla domácí porod, při němž komplikace nastaly a nebyly zrovna zanedbatelné. Byli to právě lékaři, ke kterým se pak novorozenec narychlo dostal. „Chlapec přijel v bezvědomí na umělé plicní ventilaci ve velmi závažném stavu. Museli jsme u něj zahájit intenzivní péči,“ popisuje událost Petra Šaňáková, lékařka z Ústavu pro péči o matku a dítě.

Novorozeně se podařilo zachránit, ale s trvalými následky. Kvůli neurologickému postižení se od porodu nevyvíjí, a to jak po stránce pohybové, tak i mentální. Žaloba viní porodní asistentku z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Úkolem soudu bude nyní zjistit, jestli trvalé postižení zavinila, nebo ne. Lékaři ale mají ve věci jasno. Je to kvůli porodu? „Zcela jistě,“ tvrdí Šaňáková. Ivana Königsmarková je však přesvědčená o tom, že při vedení tohoto porodu neudělala žádnou chybu.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Tomáš Binder, vedoucí lékař, Perinatologické centrum, FN Motol

„O žádném porodu nemůžete na začátku říct, byť by vše probíhalo fyziologicky, že všechno dopadne bez komplikací.“

Domácí porody se v Česku dějí víceméně pololegálně. Povolení je vést má totiž asi jen pět porodních asistentek, zájem je ale vyšší, a tak se zbytek porodů děje na hranici zákona. Ministerstvo zdravotnictví navíc vyhláškou zpřísňuje podmínky pro domácí porody - asistentka bude muset mít u sebe lékaře a rovněž prakticky stejné vybavení jako porodnice. Porodní asistentka Marie Vnoučková se ale brání, tvrdí, že takové vybavení porodní asistentka ve své praxi vůbec nepoužívá. „To jsou zařízení, která ani nejsou třeba součástí všech porodnic,“ dodává. Ministerstvo naopak tvrdí, že kritéria jsou velmi přísná s ohledem na bezpečnost dítěte a matky. Podle mluvčího ministerstva jsou kritéria jasná, platí pro všechny a lze je splnit.

Lékaři přísnější pravidla vítají. Riziko, že se porod zvrtne, je podle nich totiž příliš velké. Náhlé komplikace, kvůli kterým musejí udělat neplánovaný císařský řez, zaznamenají v nemocnicích až u patnácti žen ze sta. Podle informací porodních asistentek má zájem o porody doma asi 1 procento těhotných žen – tedy asi tisícovka ročně.

  • Novorozeně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2170/216970.jpg
  • Dítě v inkubátoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1262/126147.jpg