Pražské občanské demokraty povede duo Šťastný - Svoboda

Praha - Šéfem pražských občanských demokratů se podle očekávání stal Boris Šťastný. Jeho pravou rukou, prvním místopředsedou, se stal primátor Bohuslav Svoboda. Šťastný ani Svoboda neměli protikandidáty. Ve vedení zůstanou také někteří lidé spojení s minulým vedením města, například bývalí náměstci primátora Rudolf Blažek a Pavel Klega. Novou tváří se kromě Svobody stal ještě poslanec Tomáš Chalupa. Nové vedení bude mít mandát na dva roky.

Čtyřicetiletý Šťastný pražskou buňku vede od června, kdy nahradil bývalého primátora Pavla Béma, který rezignoval po květnových sněmovních volbách. Ty pražská ODS poprvé prohrála – hlavní politickou silou se tak v metropoli stala TOP 09. V kandidátském projevu Šťastný podle delegátů vyzval k jednotě ve straně a k odstranění skupinových zájmů.

Šťastný po svém zvolení:

„Delegátům jsem nabízel to, co v minulosti - tvrdou práci, loajalitu, odpovědnost.“

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Z šesti členů dosavadního vedení funkci obhájili čtyři lidé. Kromě Šťastného byli znovu zvoleni tři místopředsedové Blažek, Klega a nový náměstek primátora Josef Nosek. Novou tváří ve vedení pražské organizace se stal pouze primátor Svoboda a starosta Prahy 6, poslanec Tomáš Chalupa, který se stal řadovým místopředsedou. 

Alexandr Vondra

„Já jsem si přál ještě Janu Černochovou, abych byl 100 procent spokojen.“

Poslankyně Jana Černochová byla jedinou ženou, která chtěla stát ve vedení pražské ODS, jenže delegáti ji podporu nedali, dostala od nich méně než potřebných 50 hlasů.

Šťastný dostal 73 hlasů, 11 delegátů se ve volbě zdrželo. Svoboda pak dostal o hlas více. Blažka volilo 65 delegátů, Chalupu 64, Noska 59 a Klegu 51. O křeslo místopředsedkyně se ucházela rovněž poslankyně a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová, nicméně neuspěla. Kandidaturu před volbou vzdali starosta Prahy 4 Pavel Horálek a místostarosta Prahy 9 a dosavadní místopředseda Tomáš Portlík.

Pavel Bém a Tomáš Chalupa
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK