Horská služba musí šetřit, i tak otvírá nové areály

Praha – I přes škrty v rozpočtu nebude Horská služba v této lyžařské sezoně omezovat provoz. Naopak začne fungovat nová záchranná stanice v krkonošském středisku Černý důl a služba se rozšíří do tří nových areálů v Jizerských horách, Jeseníkách a Beskydech. Záchranáři také spustí webové stránky o aktuálním počasí na horách. Před začátkem zimy také horská služba obměnila část techniky. V terénu bude zasahovat přes 60 profesionálů a k tomu 400 dobrovolných členů horské služby včetně lékařů.

„Během minulé zimy jsme zaznamenali snížení počtu zraněných a lepší kázeň turistů na horách. K tomu podle nás přispělo i deset pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích, jehož zveřejnění jsme tentokrát věnovali zvýšenou pozornost,“ uvedl náčelník horské služby Jiří Brožek  Stále však platí, že návštěvníci hor mají dbát na zásady bezpečnosti s ohledem na náročný horský terén.   

K letošním novinkám patří čtyři těžká teréní vozidla pro zásahy v neprostupném terénu, šest nových terénních čtyřkolek a pět sněžných skútrů. Postavila také zcela novou stanici v krkonošském Černém Dole, kde každoročně ošetří a odveze stovku raněných lidí. 

Také horské službě se však v příštím roce nevyhnou úspory. Náčelník Jiří Brožek nechce snižovat platy, spíše se omezí některé sociální výhody, ubydou zahraniční školení a odloží se i některé investice. Letos měla horská služba k dispozici 110 milionů z rozpočtu, dalších 20 pak získala z vlastních prostředků, což jsou třeba peníze za ošetření cizinců, asistenci při závodech a za vzdělávání.