Policejní prezident podle Nečase: Bedřich Koutný

Praha - Novým policejním prezidentem by se mohl stát šéf policie Zlínského kraje Bedřich Koutný. Podle serveru Aktuálně.cz si to alespoň přeje premiér Petr Nečas, který jeho jméno dnes navrhl ministru vnitra Radku Johnovi. Konečné rozhodnutí, zda současný policejní prezident Oldřich Martinů setrvá ve funkci, či bude nahrazen, by mělo padnout ve středu, kdy se spolu John, Nečas a Martinů sejdou.

„Oficiálně jsem nebyl osloven žádným z aktérů,“ odmítl zatím Koutný možnost svého povýšení. „A jak bych na to reagoval - k tomu se nebudu v tuto chvíli vyjadřovat,“ dodal. Ministr John by podle serveru Novinky.cz souhlasil se jmenováním Koutného s podmínkou, že by se obměnilo i nejvyšší vedení policie, zejména útvar protikorupční policie, odkud má odejít Libor Vrba.

Martinů nicméně stále nerezignoval - a pokud by se tak stalo, nový policejní prezident by měl vzejít z výběrového řízení. Když totiž John koncem listopadu vyzval Martinů k rezignaci, tak uvedl, že nového šéfa policie by měl vybrat expertní tým.

Policejní prezident má díky Langerovi pevnou pozici

Policejní prezident je v současnosti v zásadě neodvolatelný. Zákon o služebním poměru totiž podle úřadu neumožňuje, aby ministr vnitra odvolal šéfa policie „jednostranným rozhodnutím“. Norma zároveň jeho mandát časově nijak neomezuje. Martinů při svém nástupu v roce 2007 avizoval, že chce policii vést pět let. Podle ministerstva by v současnosti bylo možné Martinů odvolat pouze za situace, kdy by byl zařazen do takzvané činné zálohy. Jde o případ, kdy by byl vyslán „k výkonu služby“ mimo policii, například do zahraničí nebo k jiné organizační složce státu.

Podle dřívější úpravy přitom policejního prezidenta jmenoval nebo odvolával ministr vnitra se souhlasem vlády. Změna ale přišla začátkem roku 2007 za někdejšího ministra vnitra Ivana Langra (ODS), tedy krátce předtím, než se stal Martinů policejním prezidentem.