Reportéři ČT: Podepiš obálku knížky - a prodej Toyen za desítky tisíc

Plané nad Lužnicí (Táborsko) - Grafický list od slavné malířky Toyen stojí většinou desítky tisíc korun. Galerie Art Bohemia a galerie U Rudolfa, kterou provozuje známý herec a rybář, však mají výrazně lepší ceny. Grafiku Toyen s podpisem zde můžete pořídit od tří tisíc korun. Jenže místo originálu se tu prodává knižní ilustrace, kterou pouze někdo vytrhl a zfalšoval podpis. „Galerii U Rudolfa v Plané nad Lužnicí jsem navštívil zhruba před osmi lety. Koupil jsem zde dvě grafiky, byly to grafiky Jiřího Trnky,“ vzpomíná sběratel umění, který chce zůstat v anonymitě.

„Celá záležitost nevypadala úplně stoprocentně. Proto jsem se rozhodl tyto grafiky nechat u odborníka v Praze prověřit. Již na první pohled mi s úsměvem oznámil, že jsem naletěl a koupil padělky,“ říká sběratel.

Tehdy galerie U Rudolfa peníze vrátila se slovy, že každý občas naletí, padělků je totiž plná Praha. Jenže onen sběratel později zjistil, že jedna z falešných grafik je stále k prodeji.

Kšeftování s grafikami Toyen (zdroj: ČT24)

Reportéři ČT se proto do galerie vypravili také. Na pomoc vzali kunshistoričku Helenu Staub, která zná dílo Toyen velmi dobře. Podle ní jsou vystavená dílka pravděpodobně z velké části pouhé ilustrace z knih. Zvláštní ale je, že obrazy jsou podepsané. Také ceny jsou na pouhou ilustraci nesmírně vysoké.

Pokud to není to, tak to vraťte

Obrazy do galerie dodává jistý Vilém Stránský, který na webu provozuje ohromnou internetovou galerii Art Bohemia. Na stížnost, že zakoupená grafika je pouze obálkou knihy s falšovaným podpisem, odpovídá Stránský lakonicky: „Pokud to není to, co je na našem internetu, tak to vraťte.“ Obratem vracet peníze je, zdá se, osvědčený trik, jak se rychle zbavit nespokojených klientů.

Ihned poté, co Reportéři ČT Viléma Stránského kontaktovali, většina obrazů Toyen z internetu zmizela. Údajně se tak ale stalo proto, že se rozbil web.

Reportéři ČT se samozřejmě pokoušeli údajné padělky analyzovat také s dalšími odborníky. Jenže narazili na situaci, že na kameru otevřeně nikdo nechce mluvit. Svou roli zřejmě sehrál hlavně strach z pomsty.

Také Vilém Trmal, expert na staré tisky a grafiku, který byl nakonec vstřícný, trval na tom, že nechce vědět, kde byl dotyčný obraz zakoupen. Trmal i galeristé, kterým Reportéři ČT grafiku nabízeli ke koupi, ovšem s jistotou odhalili, že se jedná o padělek.

Hloupost a nezřízená chamtivost

Reportéři ČT nakonec v galerii U Rudolfa odhalili 16 padělaných děl, která jsou jen stránkami z knih doplněné falšovaným podpisem.

„Já s ním mám velice dobrou zkušenost a nebudu se s nikým bavit po telefonu,“ odpovídá Rudolf Hrušínský na otázku, jaké má zkušenosti s panem Stránským. A to, že ve své galerii prodává padělky, popírá: „To je nesmysl. A já se vůbec nehodlám na takovém pořadu podílet. Mějte se moc hezky.“

„Ten člověk se usvědčuje sám. A je mu to zřejmě totálně jedno. Já to od něj považuji za hloupost. Tohle je chamtivost, nezřízená chamtivost, kterou lidé sami sebe usvědčují. Myslím, že to je opravdu stupidní,“ shrnuje případ Vilém Trmal.