Aktivisté za práva otců se pokusili odvolat ředitele školy

Praha - Nespokojení aktivisté ze skupiny K213 bojující za práva otců se dnes na žižkovském Gymnáziu Na Pražačce pokusili zbavit funkce ředitele školy Miloše Macka. Ráno obsadili jeho pracovnu a vedení školy muselo přivolat policii i zástupkyni magistrátu. Po vypjatém jednání pak předseda sdružení Jiří Fiala fyzicky napadl zástupce ředitele. Ze zákona přitom může ředitele odvolat jedině zřizovatel, tedy magistrát hlavního města. Chod školy incident nijak výrazně neovlivnil, studenti netušili, že se v ředitelně něco odehrává. Členové K213 už dříve za některé své aktivity skončili před soudem.

„Miloš Macek se opakovaně, dlouhodobě a hlavně zcela nekvalifikovaně vměšoval do probíhajícího opatrovnického řízení dětí Fialových, o kterém si za dobu několika let nebyl schopen opatřit objektivní informace,“ stojí v listině, se kterou dnes přišli do školy zástupci K213 a požadovali, aby byl ředitel okamžitě zbaven funkce. Fiala tvrdil, že ředitel hrubě porušil pracovní kázeň tím, že jej odmítal informovat o studijních výsledcích jeho syna.

Fialovi vadilo, že si ho ředitel školy údajně při každé schůzce natáčel na kameru a nechtěl mu sdělovat studijní výsledky jeho syna, který je nyní v posledním ročníku. Podle ředitele to bylo proto, že si žák nepřál, aby byly jeho otci podávány informace. Soud navíc Fialovi už dříve nařídil zákaz styku s dětmi, zákaz byl ale poté zrušen.

„Pan ředitel do určité míry pochybil,“ konstatovala přivolaná úřednice magistrátu Lenka Němcová s tím, že u zletilého dítěte má rodič právo na poskytování informací, i když si to žák nepřeje. To prý ale rozhodně není důvod k odvolání ředitele, navíc o odvolání rozhoduje zřizovatel školy, nikoliv rodiče. Doporučila proto Fialovi, aby sepsal své stížnosti a poslal je radě hlavního města.

Členy sdružení K213 jsou většinou otcové, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Svou organizaci pojmenovali podle paragrafu trestního zákona, který stanoví, že neplacení výživného je trestné. Sdružení považuje alimenty za „otevřený nástroj feministické justice k terorizování otců“. Sám Fiala dluží podle obžaloby na výživném na své dva syny téměř 235 tisíc korun. Někteří z nespokojených otců podali žalobu na český stát k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten jim dal za pravdu v tom, že délka soudních sporů byla často nepřiměřená. K213 proto požaduje revizi „štrasburských“ případů.  

Nespokojení aktivisté ze skupiny K213 bojující za práva otců se na Gymnáziu Na Pražačce pokusili zbavit funkce ředitele školy Miloše Macka.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod