Dva vlivní šéfové odborů končí - primátor Svoboda se s nimi dohodl

Praha – Na pražském magistrátu nakonec skončí dva vlivní ředitelé odborů, kteří byli spojeni s některými kauzami minulého vedení města. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se dohodl na odchodu s Peterem Ďuricou, který spravoval pražské nemovitosti, a také s Bořkem Votavou, který měl na starosti územní plán. Primátor ještě jedná s ředitelem odboru městského investora Jiřím Tomanem, už minulý týden podal rezignaci šéf odboru informatiky Ladislav Kočí.

Zejména o Tomanovi a Ďuricovi se už dříve mluvilo jako o nejmocnějších mužích pražské radnice. Toman šéfoval odboru, který rozhodoval o největších městských zakázkách – staral se třeba o výstavbu tunelu Blanka. Votava měl zase na starosti územní plán, podle některých kritiků ovšem v některých rozhodnutích podléhal tlaku developerů a podnikatelů. Ďurica pak v rámci správy nemovitostí kontroloval miliardové peněžní toky. 

Toman i Ďurica měli podle médií například přístup ke švýcarskému kontu podnikatele Romana Janouška, který je blízkým přítelem bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Švýcarská policie Janouška kvůli jeho kontu vyšetřovala pro podezření z praní špinavých peněz. Toman a Ďurica ale tuto informaci popřeli.   

Primátor Svoboda uvedl, že chce nové vedení města postupně vypsat výběrová řízení na šéfy všech magistrátních odborů, což ovšem neznamená, že někteří stávající své posty neobhájí. Už dnes prý bude vyvěšeno výběrové řízení na ředitele odboru ochrany prostředí, informatiky a školství, mládeže a tělovýchovy. V minulých dnech byly vypsány konkurzy na šéfa kanceláře primátora a odboru public relations.