Lokomotiva Škoda 109E konečně pojede v čele osobního vlaku

Praha – Cestující, kteří budou ve středu po poledni cestovat vlakem Intercity 571 z Prahy do Břeclavi, budou první, které povede nová elektrická lokomotiva od Škody. V čele osobních vlaků zatím budou jezdit dvě lokomotivy továrního typu 109E, který úředníci považují za řadu 380. Denně mají lokomotivy v čele vlaků mezi Prahou a Brnem resp. Břeclaví ujet asi 600 kilometrů, v každém směru povezou dva spoje.

Dosud jezdily nové třísystémové elektrické lokomotivy ve zkušebním provozu s nákladními vlaky, k vidění byly na řadě tratí v celé republice. V čele osobního vlaku se objeví s ročním zpožděním. „Od 15. prosince budou první dvě lokomotivy Škoda 109E zařazeny ve zkušebním provozu v novém grafikonu Českých drah,“ uvedla mluvčí Škody Jolana Číhová. Při cestě mezi Prahou a Brnem vyzkoušejí nové stroje hned dva ze tří napájecích systémů, které mohou použít ke svému pohonu. Jezdit budou až 160kilometrovou rychlostí.

Lokomotivy, které na odpovídající trati mohou vyvinout až 200kilometrovou rychlost, objednaly České dráhy i pro cesty do zahraničí. Tam zatím nemohou, ale mohly by se do sousedních zemí vydat po dokončení schvalovacího procesu v Česku.

České dráhy objednaly u plzeňské Škody 20 lokomotiv typu 109E za 2,6 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. První čtyři lokomotivy výrobce předá dopravní společnosti ještě před koncem roku, zbylých 16 dodá v průběhu roku 2011. Dráhy za lokomotivy možná nakonec zaplatí méně peněz, podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského nyní obě strany jednají o možném uplatnění smluvního penále kvůli zpoždění dodávky.

Škoda dodala tehdejším Československým státním drahám dosud poslední dodávku nových lokomotiv na počátku 90. let minulého století. Dráhy poté nakupovaly dieselové motorové vozy a elektrické jednotky včetně Pendolin, zatímco potřebu rychlých elektrických lokomotiv řešily úpravami starších typů a pronájmem strojů od železničních společností ze Slovenska a Rakouska.

Veletrh Transport a logistika v Brně
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší